بواسیر یا هموروئید

بواسیر یا هموروئید

بواسیر یا هموروئید رگ های متورم شده در ناحیه تحتانی مقعد و راست روده است و در صورت کشیده شدن و فشار آوردن به آن ها بزرگتر می شوند. دفع مدفوع دردناک و سخت می شود و به رگ های متورم شده فشار وارد می شود. این بیماری با گذشت زمان شدت می یابد و سریعا قبل از بدتر شدن باید به متخصص مراجعه نمود. بواسیر بیماری دردناکی است که ممکن است هم خانم ها و هم آقایان به آن مبتلا شوند. در ادامه به صورت مفصل تری در خصوص موروئید مطالبی را بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

حتما بخوانید: درمان قطعی زخم معده چیست؟

بواسیر چیست؟

همه انسان ها بواسیر داخلی و خارجی دارند. بواسیر داخلی، داخل کانال مقعد و شامل مسیرهای کوچک شریانی می باشد که وظیفه بخشی از خونرسانی به مقعد را به عهده دارد. بواسیر خارجی نیز همان رگ ها است که زیر پوست مقعد قرار دارد.

بواسیر نشان دهنده وضعیت طبیعی بدن است و در صورتی نوعی بیماری محسوب می شود که عروق کوچک بواسیر پر از خون شده و متورم گردند. بنابراین متورم شدن بواسیر باعث بیماری می گردد. بواسیر داخلی در صورت وجود مشکل، بیرون می زند و معمولا فرد دردی را حس نمی کند. بواسیر خارجی نیز تشکیل لخته خون به صورت ناگهانی در رگ های دهانه مقعد است که به آن بیماری ترومبوز یا بواسیر خارجی گفته می شود. این لخته خون گاهی اوقات باعث وجود خون در مدفوع و درد ناحیه مقعد می گردد.

هموروئید داخلی و خارجی بیماری های شایعی هستند. احتمال بروز هموروئید با افزایش سن، افزایش می یابد. معمولا خانم های باردار بیشتر به بواسیر مبتلا می شوند.

هموروئید داخلی و هموروئید خارجی

علت هموروئید چیست؟

علت بروز بیماری بواسیر می تواند در افراد متفاوت باشد. دلایل بروز هموروئید عبارتند از:

  • افزایش سن: بواسیر در تمام افراد و سنین مختلف مشاهده می شود اما معمولا در بین افراد 45 تا 65 سال بیشتر دیده می شود.
  • بارداری: بیشتر خانم ها در دوران بارداری دچار بواسیر می شوند. زیرا بزرگ شدن رحم به رگ های روده فشار وارد می کند و باعث تورم رگ های می گردد.
  • اسهال: گاهی اوقات پس از اسهال، افراد دچار هموروئید می گردند.
  • نشستن بیش از حد: افرادی که به مدت طولانی یک جا می نشینند احتمال بیشتری دارد دچار بواسیر شوند.
  • بلند کردن اجسام سنگین: اگر فردی به صورت مداوم و زیاد اجسام سنگین بلند می کند و فعالیت های سنگین انجام می دهد، بروز این بیماری احتمال بیشتری دارد.
  • رابطه مقعدی: این نوع رابطه جنسی باعث بروز هموروئید می گردد. اگر فردی دچار این بیماری باشد و رابطه مقعدی داشته باشد، باعث بدتر شدن آن می گردد.
  • یبوست مزمن: فشار بیش از حد برای دفع مدفوع فشار زیادی به رگ ها آن ناحیه وارد می کند.
  • چاقی
  • ژنتیک
  • سرطان روده بزرگ
  • رژیم غذایی کم فیبر

همچنین مصرف آب کم و کم ابی بدن نیز منجر به یبوست می شود که از عوامل خطر بواسیر است. استفاده از مواد غذایی مانند: فست فود، بستنی، چیپس، پنیر، غذایهای کنسرو شده و منجمد، گوشت قرمز باعث یبوست خواهند شد.

حتما بخوانید: چسبندگی روده چه علائمی دارد؟

علائم بیماری بواسیر

از جمله نشانه ها و علائم بیماری هموروئید می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • خارش در ناحیه مقعد
  • خونریزی بدون درد
  • درد و سوزش مقعد
  • تورم در ناحیه مقعد
  •  نشت مدفوع

در صورت مشاهده هر گونه علائم فوق آرامش خود را حفظ کنید و در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید. پزشک با بررسی علائم و میزان شدت بیماری درمان را آغاز خواهد کرد.

تشخیص هموروئید چگونه انجام می شود؟

پس از مشاهده علائم و مراجعه به متخصص، سابقه پزشکی بیمار بررسی خواهد شد. سپس متخصص معاینات لازم را انجام می دهد. در صورتی که سابقه یبوست، حرکات روده ای سخت و دفع مدفوع دشوار، خونریزی روده و دستگاه گوارش و نشستن های طولانی مدت را دارید حتما به پزشک اطلاع دهید.

پزشک می تواند از طریق آنوسکوپی یا معاینه مقعدی و کولونوسکوپی به بررسی دقیق تر بواسیر داخلی و خارجی بپردازد. این روش های تشخیصی توسط متخصص جراحی عمومی انجام می گردد.

بواسیر یا هموروئید

در صورتی که فرد خونریزی بیش از حد داشته باشد، نیاز به آزمایش خون برای بررسی هموگولوبین و تعداد گلبول های قرمز خون است.

در مورد درمان آپاندیسیت با عمل جراحی بیشتر بدانید.

درمان بیماری بواسیر

درمان های مختلفی با توجه به نوع بواسیر و شدت آن توسط متخصص ممکن است در نظر گرفته شود. یکی از آن ها اصلاح و تغییر سبک زندگی است.

 درمان خانگی بواسیر یا هموروئید

در مراحل ابتدایی بیماری، برخی راهکارها وجود دارند، که با انجام آن ها ممکن است بیماری بهبود یابد.

پماد برای درمان بواسیر

برای رفع مشکل هموروئید، پمادها و کرم ها یا شیاف که دارای هیدروکورتیزون هستند بسیار مفید است.

کمپرس آب سرد یا یخ

برای رفع التهاب ناحیه مقعد که اسیب دیده است می توان از کمپرس آب سرد و یخ استفاده نمود.

حمام آب گرم و استفاده از دستمال مرطوب

برای رفع خارش و سوزش حمام آب گرم بسیار کمک کننده است.

مصرف دستمال خشک در سرویسبهداشتی باعث بدتر شدن علائم بواسیر می شود، بنابراین از دستمال مرطوب استفاده کنید.

دارودرمانی

مصرف داروهای مسکن می توانند درد و ناراحتی ناشی از این بیماری را تسکین دهند. همچنین می توان از پماد و شیاف نیز استقاده نمود. در صورتی که داروهای مصرف شده موثر نباشند، فرد باید به متخصص مراجعه نموده تا درمان بهتری را در نظر بگیرد.

روش هایی مانند رابریند، اسکروتراپی، فوتو انعقاد مادون قرمز و انعقاد الکتریکی نیز برای درمان های غیرجراحی بواسیر موثر هستند.

جراحی بواسیر

اگر هیچ یک از درمان های دارویی و درمان های خانگی و غیر جراحی برای بهبود علائم هموروئید موثر نباشد، باید اقدام به برداشتن بواسیر و جراحی آن کرد. به برداشتن هموروئید، هموروئیدکتومی گفته می شود. جراحی با استفاده از بیهوشی عمومی صورت می گیرد و معمولا همان روز بیمار مرخص می شود.

بیشتر بخوانید=>> آیا هموروئید در بارداری خطرناک است؟

پیشگیری از ایجاد بواسیر 

روش هایی برای پیشگیری از بیماری بواسیر وجود دارد که با رعایت آن ها و توجه به این اصول احتمال بروز هموروئید کاهش می یابد.

رعایت تغذیه و استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه، سبزیجات و مایعات فراوان و… تا از بروز یبوست جلوگیری شود.

پرهیز از فشار آوردن زیاد در هنگام دفع مدفوع

استفاده از سرویس بهداشتی به صورت مکرر و عدم نگه داشتن آن

در صورتی که مجبور هستید به صورت مداوم بنشینید هر چند دقیقه از جای خود بلند شوید و در یک حالت قرار نگیرید.

وزن متناسب داشته باشید و از چاقی پرهیز نمایید.

با رعایت موارد فوق احتمال ابتلا به بواسیر کاهش می یابد. امیدواریم مطالب فوق برای شما عزیزان مفید باشد. اگر در زمینه هموروئید سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراحی عمومی و جراحی دستگاه گوارش مطرح نمایید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *