Search
Close this search box.
پولیپ کیسه صفرا

پولیپ کیسه صفرا چیست و چگونه درمان می شود؟


پولیپ کیسه صفرا
یکی از بیماری های کیسه صفرا است که در این مقاله قصد داریم هر آنچه که در مورد آن باید بدانید را شرح دهیم. در ابتدا بهتر است بدانیم کیسه صفرا چیست و وظیفه آن در بدن چیست؟ کیسه صفرا از اندام های کوچک بدن است که وظیفه آن ذخیره مایع صفراوی و انتقال آن از کبد به روده کوچک می باشد. در کیسه صفرا نیز مانند سایر ارگان های بدن ممکن است بافت ها به صورت غیر طبیعی رشد کنند. رشد غیر نرمال بافت های کیسه صفرا باعث به وجود آمدن پولیپ های کیسه صفرا می گردد. در ادامه به صورت مفصل تری در مورد آن صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

درمان پولیپ صفرا در قزوین

پولیپ کیسه صفرا چیست؟

پولیپ کیسه صفرا (Gallbladder polyps) به تومورهای کوچکی گفته می شوند که برخی از آن ها سرطانی و برخی دیگر خوش خیم هستند. زائده های کوچک کیسه صفرا از جداره آن بیرون می زند و داخل کیسه رشد می کنند. هر چه اندازه این تومورها بزرگتر باشد، احتمال سرطانی شدن آن نیز بالاتر است. این بیماری اغلب علائم خاصی ندارد اما گاهی اوقات فرد دچار درد در ناحیه شکم می شود. یکی از احتمالات برای این نوع درد سنگ کیسه صفرا است که اگر در سونوگرافی یا سی تی اسکن مشاهده نشود، پولیپ های کیسه صفرا هستند.

علائم پولیپ کیسه صفرا

پولیپ های کیسه صفرا در صورت ایجاد، علائم خاصی ندارد و ممکن است به صورت کاملا اتفاقی در سونوگرافی شکم یا سی تی اسکن مشاهده شود. اگر به صورت همزمان، فرد دارای پولیپ و سنگ کیسه صفرا باشد، ممکن است به صورت دوره ای دچار قولنج صفراوی شود.

برخی علائم احتمالی در بروز پولیپ کیسه صفرا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نفخ
  • حالت تهوع
  • درد و ناراحتی در قسمت بالا و سمت راست شکم

انواع پولیپ کیسه صفرا

طبقه بندی بافت شناسی و شناسایی ماهیت پولیپ کیسه صفرا تا 50 سال گذشته بسیار دشوار و پیچیده بود. اما از سال 1970 پولیپ ها با توجه به بافت شناسی به 2 نوع پولیپ خوش خیم و پولیپ های بدخیم تقسیم بندی شده اند. بیشتر پولیپ های کیسه صفرا ضایعات خوش خیمی هستند که به ندرت علائم ایجاد می کنند. رایج ترین نوع پولیپ در کیسه صفرا، پولیپ کلسترول است. آدنوما یا پولیپ آدنومیوماتوز بسیار نادر است و تنها در 0.4 درصد بیمارانی که برای بیماری کیسه صفرا تحت کوله سیستکتومی قرار گرفته بودند، به آن دچار می شوند.

پولیپ کلسترول کیسه صفرا

مطالعات اخیر نشان داده است که اکثر پولیپ های کیسه صفرا خوش خیم هستند و 60 تا 90 درصد آن ها شامل پولیپ های کلسترولی می شود. پولیپ های کلسترول (Cholesterol polyps) معمولا کمتر از 10 میلی متر است. آن ها اغلب از تجمع کلسترول در ماکروفاژهای دیواره کیسه صفرا به وجود آمده و تصور می شود که پتانسیل بدخیم شدن را ندارند.

پولیپ های التهابی کیسه صفرا

پولیپ های التهابی اغلب متداول نیستند و حدود 10 درصد از پولیپ های کیسه صفرا را تشکیل می دهند که از دانه بندی و بافت فیبری ثانویه به التهاب مزمن ناشی می شوند. اندازه آ ن ها معمولا کمتر از 10 میلی متر است و جز پولیپ های خوش خیم محسوب می شوند. این پولیپ ها معمولا به صورت زائده های اپیتلیال همراه با ترشح و التهاب هستند و اغلب باعث ایجاد التهاب مزمن کیسه صفرا می شوند.

بیشتر بخوانید: سرطان معده و درمان آن

آدنوما کیسه صفرا

اگرچه آدنوما ها پولیپ های خوش خیم هستند، اما می توانند سرطانی نیز شوند. این ضایعات معمولا ضایعات منفرد ساقه دار هستند و ممکن است با سنگ کیسه صفرا یا کوله سیستیت مزمن (التهاب مزمن کیسه صفرا) همراه باشند. آدنوما ها حدود چهار نوع پولیپ پیش بدخیم کیسه صفرا را تشکیل می دهند و با این حال خوش خیم محسوب می شوند. اندازه آن ها بین 5 تا 20 میلی متر است و عموماً منفرد هستند.

عوامل موثر در سرطانی شدن پولیپ چیست؟

اگرچه دلایل متعددی در ایجاد پولیپ های کیسه صفرا دخیل هستند، اما برخی عوامل می تواند خطر ابتلا به پولیپ های پیش سرطانی و سرطانی را افزایش دهد. به طور کلی مهمترین عوامل موثر در سرطانی شدن پولیپ عبارتند از:

  • در صورتی که اندازه پولیپ بزرگتر از 10 میلی متر باشد.
  • افراد بالای 50 سال
  • جنسیت افراد در بروز این بیماری بسیار مهم است.
  • اگر پولیپ تکی باشد
  • سرعت رشد پولیپ بالا باشد.
  • اگر سنگ کیسه صفرا همراه پولیپ باشد.
  • وضعیت پزشکی مانند چاقی یا دیابت فرد

در صورتی که علائم فوق را مشاهده کردید به متخصص مراجعه نمایید تا وضعیت شما را بررسی نماید. پزشک با توجه به علائم به وجود آمده یک آزمایش اولتراسوند (سونوگرافی) روی بیمار انجام می دهد. پولیپ های موجود در کیسه صفرا به خوبی در سونوگرافی شکم دیده می شود، همچنین اندازه و میزان سرطانی بودن آن ها به خوبی قابل تشخیص است.

تشخیص پولیپ کیسه صفرا

احتمال اینکه سلول های سرطانی در پولیپ های کیسه صفرا وجود داشته باشد را می توان از طریق آزمایش PET یا سی تی اسکن بررسی کرد. در این نوع آزمایش ها روند رشد سلول ها نیز قابل بررسی و مشاهده است. در صورتی که روند رشد سریعتری داشته باشند احتمال سرطانی شدن پولیپ کیسه صفرا بسیار بالا می رود.

درمان پولیپ کیسه صفرا

پولیپ های کیسه صفرا در صورتی که اندازه آن کمتر از یک سانتی متر باشد، احتمال خوش خیم و بی خطر بودن آن ها بالا است و نیازی به برداشتن کیسه صفرا نخواهد بود. بیمار مبتلا به این نوع پولیپ های خوش خیم باید از طریق آزمایش های فوق که در بالا اشاره شد تحت نظر قرار گرفته و تومورها بررسی شوند. هر نوع تغییر مشکوکی در سلول های این نوع پولیپ می تواند نشانه ای از سرطانی بودن و خطرناک بودن این نوع بیماری باشد. هر سه تا شش ماه یک بار باید آزمایش ها به صورت دوره ای به مدت دو سال انجام شوند که بستگی به صلاحدید پزشک دارد.

در صورتی که طی دو سال تغییر چندانی در روند رشد آن ها مشاهده نشود، می توان گفت رشد آن ها متوقف شده است و خطری برای فرد ایجاد نمی کند. معمولا تومور هایی که کمتر از 0.5 سانتی متر هستند خطری نداشته و نیازی به جراحی کیسه صفرا نخواهند داشت.

اگر پولیپ ها از یک سانتی متر بزرگتر باشند، احتمال سرطانی شدن آن ها بیشتر است. حدودا 50 درصد از پولیپ های کیسه صفرا که اندازه بزرگتر از 1.5 سانتی متر دارند، سرطانی هستند. برای درمان پولیپ های غیر سرطانی که اندازه بزرگی دارند، عمل کوله سیستکتومی یا برداشتن پولیپ کیسه صفرا توصیه می شود. این عمل به منظور جلوگیری از بروز سرطانی شدن این پولیپ ها صورت می گیرد.

برای درمان پولیپ های سرطانی عمل جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا بهترین گزینه درمانی است. به این صورت که از طریق برش های کوچک ایجاد شده روی شکم، لوله هایی نازک به نام لاپاراسکوپ وارد می شوند و اقدامات لازم انجام می گیرد. درمان تومورهای کیسه صفرا باید طبق تشخیص و نظر جراح انجام شود و خطرات جراحی به صورت کامل بررسی گردند. در صورتی که دچار پولیپ کیسه صفرا هستید، حتما به صورت مستمر و مداوم آزمایشات و معاینات لازم را انجام دهید.

اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از ایجاد پولیپ های کیسه صفرا

موارد زیر باعث پیشگیری از ایجاد پولیپ کیسه صفرا در افراد می شود که عبارتند از:

  • اجتناب از مصرف غذاهای چرب و سرخ کردنی
  • اجتناب از مصرف غذاهای با کلسترول بالا
  • پرهیز از مصرف محصولات لبنی پرچرب
  • پرهیز از نوشیدنی های گازدار
  • مصرف زیاد میوه ها و سبزیجات
  • مصرف مداوم اسیدهای چرب امگا 3
  • افزایش مصرف زنجبیل و زردچوبه
  • وزن بدن خود را در وضعیت متناسب نگه دارید.
  • کالری متعادل و غذاهای با فیبر بالا مصرف کنید.

کلام آخر

در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که اگرچه پولیپ کیسه صفرا اغلب بدون علائم هستند، اما افراد مستعد به این بیماری باید برای معاینات دوره ای و منظم به پزشک مراجعه کنند. در واقع تشخیص به موقع این بیماری می تواند به حفظ سلامت بیمار کمک کرده و در روند جلوگیری از سرطانی شدن یا پیشرفت سرطان موثر باشد. لازم به ذکر است که نحوه درمان پولیپ های کیسه صفرا باتوجه شدت بیماری و تشخیص پزشک انتخاب می شود.

اگر در زمینه پولیپهای کیسه صفرا سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراحی عمومی و جراحی سرطان دستگاه گوارش مطرح نمایید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
31 Responses
  1. با سلام
    همسرم ۲۶ سال سن دارد و یکسال قبل سونو دادن پولیپ ۳.۳ داشت بعد یکسال باز سونو دادن شده ۴.۴ و تو این یکسال از لحاظ تغذیه رعایت نمیکردن و غذاهای چرب هم میخوردن جهت درمان راهنمایی می فرمایید
    ممنون

    1. سلام من پولیپ ۷.۵ میلیمتری چسبیده به کیسه صفرادارم ایاعمل جراحی انجام بدم یانه
      اگرعمل جراحی انجام بدم ایاکیسه صفرابرمی دارن یافقط توده رابرمی دارن راهنمایم کنیدخیلی ممنون

  2. سلام خوب هستین من امروز سونوگرافی انجام دادم تو کیسه صفرا ۲.۵ میلیمتر پولیپ مشاهده شده ، آیا امکان داره سرطان باشه؟ یا اگه عمل نکنم ممکن هست که کشنده باشه

    1. سلام دوست عزیز
      تشخیص سرطانی بودن پولیپ های کیسه صفرا نیاز به آزمایشات و نمونه برداری های دقیق دارد. به همین علت توصیه می کنم برای بررسی های دقیق تحت نظر پزشک قرار گرفته و آزمایشات لازم را انجام دهید.

      1. سلام .من مدتیه که متوجه شدم پولیپ صفرا دارم.البته رشدشون متوقف شده و کوچیک هستن ولی تعدادشون زیاده.موقع خوردن غذا حالت تهوع بهم دست میده.و شبا با حالت تهوع شدید از خواب میپرم و دیگه تا صبح بدلیل حالت تهوع خوابم نمیبره.تقریبا هرشب مشکلات گوارشی شدید پیدا کردم همراه با نفخ.بنظرتون بخاطر صفراست؟ باید برش دارم؟

    2. سلا۱۴۰۱/۱۲/۷سونوگرافی گرفتم مشخص شدیک ناحیه ایزوتاهایپراکو.به حداکثرقطر۷/5میلیمیترچسبیده به جدارداخلی لومن کیسه صفرادیده می شودکه دردرجه اول به نفع پولیپ ادنوماتواست لطفاراهنمایم کنیدچکارکنم خیلی ممنون

  3. سلام وقت بخیرجناب دکتر بنده خردادماه امسال سون انجام دادم تعداد ۱۰ عدد پولیپ ویکی به بزرگی ۵ میلی هستش دارم مدت ۶ ماه بعد دوباره سونو دادم هیچ گونه تغییری نسبت به سایز و تعداد معلوم نشد ایل نیاز به عمل جراحی هست صفرا رو بردارم یانه؟؟ممنون

  4. باسلام و عرض ارادت
    چند روز قبل در نتیجه سونوگرافی مشخص شد در کیسه صفرام پولیپ به اندازه ۳mm وجود دارد
    به نظر حضرتعالی باید جراحی کنم

  5. سلام علیکم داکتر صاحب محترم من بیست پنج ساله هستم در کیسه صفرا من دو دانه پولیپ وجود داشت یکی به اندازه چهارده ملی متر و دومی به اندازه چهار ملی متر و به به صورت جراحی لاپاراسکوپی عمل کردن آیا پولیپ های من خطرناک بوده یا خیر آیا بعداز عمل کردن هم اگر خطرناک باشد برای من مشکل پیش می آید در آینده لطفا داکتر صاحب محترم نظر خود. با من شریک سازید

  6. باسلام آقای دکتر شوهرم حدود پنج ساله بیش پولیپ حدود ۴ونیم سانتی
    صفرا داشته و از اون سالها دیگه اقدامی نکرده حالا روز بروز حالش بدتر میشه دکترم نمیره بهانه میاره میگه پول ندارم و… سرکار نمیتونه بره زود خسته میشه عصبی هست بد غذاهست هر غذایی نمیخوره و بشدت لاغر هست خواب زیادی هم داره ضمنا۵۰ سال داره حالا نظر شمارا میخواستم بدونم خواهش میکنم کمکم کنید متشکرم.

  7. سلام آقای دکترشاهزانیان
    مادر من ۶۳ ساله شه و متاسفانه داری پولیپ کیسه صفرا برای درمانش باید چکار کنم
    اگه امکانش هست یه دکتر خوب تو کرمانشاه بهم معرفی کنین

  8. سلا۱۴۰۱/۱۲/۷سونوگرافی گرفتم مشخص شدیک ناحیه ایزوتاهایپراکو.به حداکثرقطر۷/5میلیمیترچسبیده به جدارداخلی لومن کیسه صفرادیده می شودکه دردرجه اول به نفع پولیپ ادنوماتواست لطفاراهنمایم کنیدچکارکنم خیلی ممنون

  9. با سلام
    دختری ۳۶ ساله هستم که با درد بسیار خفیف (هنگام باز کردن روزه و افطار)مشکوک به درد کیسه صفرا شدم
    با سونوگرافی مشخص شده دو سنگ به ابعاد ۴ و ۶ میلی متر و پولیپ ۴ میلی متری دارم
    هیچگونه غذای چرب مصرف نمیکنم و کلا از چربی و نمک گریزانم
    کلسترول خونم ۱۶۵ و تری گلیسیرید ۶۰ میباشد
    آنزیم های کبدی هم به ترتیب ۱۶ و ۱۹ میباشد
    دکتر برایم قرص اورسوفار۳۰۰ تجویز کردن که بمدت حداقل ۶ ماه مصرف کنم
    حال سوالم اینست آیا به حل شدن سنگها و رفع پولیپ با مصرف این قرص امیدوارم باشم یا اقدام دیگری برای انحلال حتمی سنگها کنم؟
    وزنم ۶۵ و قد ۱۵۸
    همچنین پولیپ قابلیت رشد و سرطانی شدن دارد و راهکار دقیق درمان آن چیست؟
    خداروشکر تاکنون سابقه هیچ عملی نداشته ام برای همین هم نمیخوام کارم به عمل کشیده شود
    با سپاس

  10. سلام سال اول سونوگرافی انجام دادم پولیپ هایی به قطر ۲/۵و۳/۱ میلی متر مشاهده شد بعد از ۲ سال سونوگرافی ۴ پولیپ ۳/۳میلی متر در کیسه صفرا مشاهده شد در ضمن ۴۰ سال سن دارم

  11. باسلام وخسته نباشید در سونوگرافی مادرم ۲ پولیپ با ابعاد 11*8و دیگری با ابعاد 9*6/5 هست بنظرشما با دارو یا دارو گیاهی رفع نمیشه یا باید کیسه صفرا را برداشت ؟

  12. سلام پولیپ ۶ میلی متری دارم درصفرا یکساله سونو میدم همون سایز مونده و درسونو جدید همانژیوم کبدی به ااقطار ۶و۷میلی گزارش شده میتونید راهنمایی کنید چیکار باید کرد ایا راه درمان داره؟

  13. سلام من پارسال دو بار سونو دادم زده بود کیست صفرا اولی ۵.۸ میل بعد دفعه دوم زده زود ۶.۳ میل. این خطرناک میتونه باشه؟

  14. باسلام من پولیپ ۳/۵میلی متری دارم رفتم پیش یک جراح عمومی قرص پانکراتین بهم دادن و یک شربت معده و گفتن سه ماه دیگه باز سونورو باید تکرار کنید الان درد هم گه‌گاهی دارم امروز پیش یک متخصص دیگه رفتم ایشون نوبت عمل زدن حالا موندم چه کنم لطفا راهنماییم کنید ممنون

  15. این موضوع رو جدی بگیرید یعنی چی چند سال تغزیه رو رعایت نکردن،! خب فقط شرایط رو بدتر کردید دوست عزیز فوری با یک پزشک متخصص مشورت کنید و درمان فوری رو شروع کنید..

  16. سلام خسته نباشید
    میبخشین من ۱ماه پیش سونوگرافی انجام دادم ۲تا پلیپ نشون داد به اندازه های ۸ و ۵ میلیمتر
    رفتم پیش جراح واسم قرص نوشتن؛۱ماه استفاده کردم؛بعد ۱ماه دوباره سونو دادم دیدم هر پلیپ نیم میلیمتررشد داشته؛نشون دکترم دادم گفتن باید جراحی بشم
    بنظرتون صلاحه؟؟

  17. با سلام و عرض خسته نباشید
    آقای دکتر سوالی داشتم بابت پولیپ صفرا ، خواهرم جهت کنترل وضعیت خود یه سونوگرافی شکم و لگن انجام داد که جواب آن نشان دهنده همین پولیپ ها به اندازه 5.64 است و بعد سرچ اطلاعات در خصوص بسیار نگران و مضطرب شده ام و نمیدونم در چه وضعیتی هستیم دعاگویتان خواهم بود اگر لطف بفرمایید راهنمایی کنید اگه لازم است بفرمایید تا جواب سونو را برایتان ارسال کنم . با آرزوی سلامتی و عمر با عزت برای شما دکتر عزیز
    در ضمن مشخصات خواهرم :
    متولد 1355 هستن ، مجرد ، و قد و وزن متناسب دارن اضافه وزن و یا کبد چرب هم الحمدالله ندارن
    منتظر لطف شما هستم .

  18. سلام
    همسرم سونوگرافی دادندباراول دو پولیپ در کیسه صفرا مشاهده شده یکی ۵m ودیگری ۷m بوده وبعد از سه ماه دوباره سونو داده یکی ۳mودیگری ۸mشده آیا این پولیپ ها خطرناک هست باید جراحی بشه؟

  19. با سلام
    من دو ماه پیش در سونوگرافی پولیپ 2میلی در محل بادی کیسه صفرا مشاهد شده باید چکار کنم؟؟

  20. سلام آقای دکتر
    خسته نباشید.
    بنده یک پولیپ صفرا از نوع هیپراکو به اندازه ۲ در ۴ میلیمتر دارم.
    سن من ۴۰ سال است.
    آیا خطرناک و سرطانی هست ؟
    و اینکه این تنوع پولیپ از نوع چربی هست؟
    ممنون از پاسخگویی

    1. با سلام
      برای تشخیص نوع پولیپ نیاز به بررسی های آزمایشگاهی داریم

  21. سلام خانم ۴۳ ساله هستم دیروز سونوگرافی انجام دادم که نشان داده شد ۳ پلیپ ۱۰mm بر روی جداره صفرا وجود دارد و گفتند سریع به جراح عمومی مراجع کنید تا برداشته شود لطف میکنید راهنمایی کنید.

  22. سلام خسته نباشید. من سالهای زیادی درگیر مشکلات گوارشی بودم( شل و چرب بودن مدفوع) آزمایش دادم بیلیروبین خونم یکم بالا بود. سونو دادم مشخص شد س تا پولیپ ۹،۵ و ۳ میلیمتری کیسه صفرا دارم. چهار ماه بعد مجدد سونو دادم اندازه‌ی پولیپها تغییر نکرده بود. هنوز نتایج سونو رو نشون دکتر جراح عمومی ندادم. آیا دارویی هست ک مصرف کنم ک باعث بشه پولیپها ب مرور از بین بره؟ علائمم شامل مدفوع چرب و شل، ادرار تیره، زردی پوست، نداشتن هلال ناخن، آروغ زیاد پس از صرف وعده‌ی غذایی هست ولی هیچ گونه دردی در سینه و… احساس نمیکنم. ضمنن ۲۸ سالمه و آقا هستم. ممکنه راهنمایی بفرمایید🙏

  23. با سلام من ده روز پیش سونو دادم پولیپ ۳/۵ میلیمتری در دیواره خلفی تنه کیسه صفرا دیده شده ولی پزشک هیچ دارویی تجویز نکردن به نظر شما دوباره به پزشک دیگه مراجعه کنم یا نه

  24. سلام من حدود دو ماه هست که در سونو گرافی وجود دو‌تا پولیپ به اندازه چهار میلی متر مشاهده شده.در این دو ماه تغییر سایز پیدا نکرده.ولی یک دکتر میگه سریع جراحی کن.یک دکتر میگه چهار ماه دیگه سونو انجام بده اگر تغییر اندازه داده بود سریع جراحی میشی.حالا من موندم چکار کنم الان جراحی کنم یا صبر کنم؟لطفا راهنمایی کنین.ممنونم.شنبه برای من وقت عمل گذاشتن ولی مردد هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *