بانوان در دوران بارداری دچار تغییر و تحول های شدید روحی و جسمی خواهند شد. و یکی از مشکلات و بیماری های شایع این دوران هموروئید در بارداری می باشد که این عارضه به طور معمول در سه ماهه سوم بارداری رخ خواهد داد که درد آن همراه با عوارض بارداری برای خانم ها بسیار سخت و آزار دهنده خواهد بود. در این مقاله به بررسی همه جانبه این عارضه پرداخته، علت بروز آن در بارداری و هم چنین علائم و روش درمان آن را نیز بررسی خواهیم کرد، پس برای به دست آوردن اطلاعات کامل در مورد هموروئید در بارداری ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
علت بروز هموروئید در بارداری
این عارضه در دوران بارداری به طور معمول به دلیل تورم و همینطور وارد شدن آسیب به رگ های خونی در ناحیه مقعد و بخش تحتانی روده بزرگ به دلیل یبوست رخ خواهد داد؛ چرا که یبوست در صورتی که در مراحل ابتدایی بارداری کنترل نشود موجب تضعیف عروق خونی در ناحیه مقعد خواهد شد.از علت های دیگر این بروز این عارضه می توان به افزایش فشار ناشی از تحمل وزن جنین در ماه های آخر بارداری و وارد شدن فشار زیاد به کف لگن و همینطور بالا رفتن پروژسترون که منجر به گشاد شدن رگ های بدن و در نهایت منجر به ایجاد هموروئید در بارداری می شود، اشاره کرد.
عوامل تاثیرگذار در بروز هموروئید در بارداری
- تغییرات هورمونی
- بزرگ شدن جنین و وارد شدن فشار به روده
- سابقه ابتلا به یبوست پیش از بارداری
- نشستن های طولانی مدت
- کم تحرکی
- ایستادن های طولانی مدت
- رژیم غذایی ناسالم
- عادات نامناسب
- آمیزش مقعدی

علائم هموروئید در بارداری
این عارضه با علائم مختلف و شدت های متفاوتی در افراد بروز پیدا خواهد کرد در ادامه به معرفی علائم این عارضه خواهیم پرداخت.
- درد شدید در ناحیه مقعد
- بیرون زدگی هموروئید بارداری
- خونریزی و مشاهده خون در مدفوع
- خارش و سوزش در ناحیه مقعد
- سوزش در هنگام دفع مدفوع
- تورم اطراف مقعد
- احساس عدم دفع کامل مدفوع
نحوه تشخیص هموروئید در بارداری
برای تشخیص این عارضه بهترین متخصص جراحی عمومی با بررسی علائم اولیه و همینطور معاینه مقعدی که توسط روش معاینه انگشتی انجام می شود، تشخیص داده خواهد شد. در برخی از موارد نیز برای تشخیص دقیق تر، معاینه مقعد توسط وسیله ای به نام آناسکوپ انجام خواهد شد حتی ممکن است آزمایش های کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی نیز توسط پزشک متخصص برای تشخیص این بیماری تجویز شود.

درمان هموروئید و بواسیر در بارداری
روش های مختلفی برای درمان بواسیر در بارداری وجود دارد که یکی از این روش ها تجویز داروهای مختلف می باشد، با توجه به وضعیت فرد یکی از روش ها برای درمان انتخاب خواهد شد. در ادامه به بررسی روش های مختلف درمان این بیماری خواهیم پرداخت.
درمان با لیزر
یکی از قطعی ترین و سریع ترین روش های از بین بردن همورئید در بارداری استفاده از روش لیزردرمانی می باشد. این روش به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی انجام خواهد شد، چرا که ممکن است مواد بیهوشی در این دوران برای مادر و جنین ضرر داشته باشد. در این روش اضافه بواسیر توسط لیزر برش داده شده و سپس از مقعد خارج خواهد شد، مدت زمان انجام این روش کم تر از نیم ساعت بوده و پس از آن نیازی به بستری و مراقبت نخواهد داشت.
جراحی
این روش به طور معمول برای خانم های باردار توصیه نخواهد شد، و باید افراد تا بعد از زایمان آن را تحمل کرده و سپس برای جراحی اقدام کنند. چرا که در این روش ابتدا فرد را بیهوش کرده و سپس با استفاده از تیغ جراحی زائده بریده شده و از مقعد خارج خواهد شد که تزریق مواد بیهوشی برای مادران خطرناک است.
درمان های خانگی
با انجام یک سری از روش ها می توان از برور علائم دردناک این عارضه جلوگیری کرده و شدت علائم آن را کاهش داد. مواردی که می توان انجام داد شامل استفاده از کمپرس یخ برای تسکین، حمام آب گرم و نشستن در وان آب گرم و استفاده از پدهای جادویی برای تمیز کردن منطقه برای کاهش تورم می باشد.
دارودرمانی
از داروهایی می توان برای کاهش علائم این عارضه مانند درد، سوزش، خارش و التهاب هموروئید استفاده کرد اما باید تمام داروها با تجویز پزشک متخصص مصرف شود تا برای سلامتی جنین و مادر خطری نداشته باشد. از داروهایی نظیر شیاف آنتی هموروئید و پماد آنتی هموروئید می توان برای تسکین درد با تجویز پزشک استفاده کرد.
آیا ایجاد بواسیر و هموروئید در بارداری خطرناک است؟
این بیماری در صورتی که برای درمان به موقع آن اقدام شود، خطرناک نیست و به طور معمول در دوران بارداری به خانم ها توصیه می شود که در این دوران از روش های دارو درمانی و رعایت رژیم غذایی و مصرف آب و آبمیوه برای کنترل هموروئید استفاده کنند و در صورتی که پس از بارداری مشکل برطرف نشد از روش جراحی برای درمان استفاده کنند.
پیشگیری از هموروئید در بارداری
برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه در بارداری می توان مواردی را رعایت کرد که این موارد عبارتند از:
- افزایش مصرف فیبر برای جلوگیری از یبوست
- نوشیدن آب و مایعات کافی حداقل 10 لیوان در طول روز برای نرم کردن مدفوع
- داشتن تحرک کافی برای زنان باردار با حداقل 30 دقیقه ورزش در طول روز
- نگه داشتن وزن در حد متعادل و در حالت ایده آل
- اجتناب از زور زدن در هنگام دفع مدفوع
- جلوگیری از تاخیر در دفع که منجر به ایجاد یبوست خواهد شد.

سخن پایانی
یکی از مشکلاتی که برای خانم های باردار در این دوران به وجود می آید، بواسیر و هموروئید بوده که در صورتی که این عارضه در مراحل اولیه تشخیص داده شده خطری نداشته و با انجام درمان های خانگی و روش های ساده قابل بهبود خواهد بود؛ اما در صورتی که این بیماری پیشرفت کند باید از روش های پزشکی و تهاجمی تر برای درمان آن استفاده شود و هم چنین درد و علائم این عارضه برای خانم های باردار آزاردهنده خواهد بود، بنابراین در صورت مشاهده علائم در اسرع وقت برای درمان به پزشک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید.