جراحی لاپاراسکوپی روده بزرگ یکی از روش های درمان بیماری های مربوط به روده از جمله درمان و برداشتن تومور خوش خیم و بدخیم در روده است. جراحی روده به دو روش لاپاراسکوپی و جراحی باز قابل انجام است که روش لاپاراسکوپی درد و خونریزی کمتری دارد و میزان برش روی پشکم نیز بسیار کوچک است. جراحی لاپاروسکوپی روده روشی موثر برای پیشگیری از گسترش سرطان روده به نواحی مختلف بدن می باشد. در این مقاله قصد داریم به صورت مفصل در خصوص این روش مطالبی را بیان کنیم. با ما همراه باشید.
لاپاراسکوپی چیست؟
لاپاراسکوپی (laparoscopic) از روش های جراحی است که برای تشخیص بیماری و درمان آن به شیوه جراحی کاربرد دارد اما نسبت به روش جراحی عوارض کمتری دارد. جراحی لاپاروسکوپی با دستگاهی به نام لاپاراسکوپ انجام می شود. لاپاراسکوپ وسیله ای باریک ایت که دوربین کوچکی در آن تعبیه شده است. برش کوچکی در ناحیه موردنظر ایجاد می شود و از طریق آن می توان اندام های داخلی شکم را بررسی کرد. جراح پس از بررسی، در صورت لزوم، می تواند بافت های داخلی بیمار را اصلاح کند یا بخش از آن را بردارد.
در جراحی لاپاراسکوپی روده چه بیماری هایی قابل درمان هستند؟
بیماری های روده ای که معمولا با جراحی لاپاراسکوپی قابل درمان هستند عبارتند از:
لاپاراسکوپی پولیپ روده
برداشتن پولیپهای خوشخیم کولون که در کولونوسکوپی قابل درمان نیستند توسط لاپاراسکوپی روده درمان می شوند. پولیپ روده، زائده هایی بر روی دیواره روده بزرگ هستند که اغلب سرطانی نبوده، اما امکان سرطانی شدن برخی از آن ها وجود دارد. در اغلب موارد پولیپ های روده توسط کولونوسکوپی برداشته می شوند، اما هنگامی که امکان برداشتن در این روش وجود نداشته باشد، از طریق برش کوچکی بر روی دیواره شکم و دستگاه لاپاراسکوپ، غده برداشته می شود.
بیشتر بخوانید: جراحی لاپاراسکوپی فتق شکمی
لاپاراسکوپی روده بزرگ برای سرطان کولون
به طور کلی لاپاراسکوپی کولون یا روده بزرگ یک روش کم تهاجمی نسبت به جراحی باز شکمی است. لاپاراسکوپی روده برای برداشتن قسمتی از روده برای درمان تومورهای بدخیم (سرطان کولون یا روده بزرگ) این جراحی به نسبت جراحی باز جراحت کمتری داشته، لذا دوره نقاهت و مدت اقامت در بیمارستان کوتاه تر است. همچنین، امکان بازگشت سریعتر به فعالیت های روزانه و بهبود عملکرد روده در مدت زمان کوتاه تر در جراحی لاپاراسکوپی کولون (روده بزرگ) وجود دارد.
لاپاراسکوپی برای بیماری کرون
به بیماری های مزمنی که باعث ایجاد التهاب در دستگاه گوارش خواهند شد، بیماری کرون روده یا ایلئیت گفته می شود. این بیماری اغلب با علائمی مانند درد، ناراحتی، اسهال، زخم روده و … همراه است. اگرچه کولیت اولسراتیو نیز سبب التهاب و زخم در بخش بالایی مخاط روده بزرگ می شود، اما التهاب ناشی از بیماری کرون در هر نقطه ای از روده ایجاد گردد. اگرچه درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، اما در مواقعی که دارودرمانی برای کنترل بیماری موثر نباشد، جراحی توصیه می شود. لازم به ذکر است که نوع جراحی برای بیماری کرون به تشخیص پزشک انجام شده و در برخی موارد جراحی باز جایگزین جراحی لاپاراسکوپی می شود.
سایر بیماری های قابل درمان با لاپاراسکوپی روده
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- کولیت زخم
- سرطان رکتوم
- پرولاپس رکتوم
- انسداد و چسبندگی روده
اقدامات لازم قبل از جراحی
قبل از انجام جراحی به توصیه های پزشک در مورد شب قبل از عمل دقت توجه کنید. نیاز است برای نتیجه بهتر جراحی اقدامات زیر را حتما انجام دهید.
- انجام آزمایش های تجویز شده توسط پزشک قبل از جراحی
- استحمام شب قبل از عمل
- از شب قبل از جراحی لاپاراسکوپی از خوردن و آشامیدن هر گونه مواد غذایی پرهیز نمایید.
نحوه جراحی لاپاراسکوپی
اولین مرحله در لاپاراسکوپی بیهوشی است که طبق نظر متخصص بیهوشی، به صورت کامل یا بی حسی موضعی فرد بیهوش می شود. چند برش کوچک روی ناحیه شکم ایجاد می شود، سپس جراح با استفاده از لوله لاپاراسکوپ که به دوربین مجهز است، وارد برش های ایجاد شده می شود. ناحیه موردنظر روی مانیتور مشاهده می شود و سپس اقدامات لازم انجام می گردد. در صورتی که نیاز به نمونه برداری باشد یا اصلاح ناحیه موردنظر باشد، پزشک آن را انجام می دهد.
مزایای جراحی روده با لاپاراسکوپی
- جراحی لاپاراسکوپی نوعی روش ایمن کم خطر و کم تهاجمی جراحی است که دوره نقاهت کوتاهی نیز دارد.
- جراح ناحیه مورد جراحی را به صورت کامل در مانیتور مشاهده می کند، در نتیجه میزان آسیب وارده به بافت نیز کاهش می یابد.
- جراحی لاپاراسکوپی روده عوارض کمی دارد.
- احتمال باقی ماندن زخم ناشی از برش جراحی بسیار کاهش می یابد، زیرا برش ها بسیار کوچک هستند.
- احتمال بروز عفونت در لاپاروسکوپی روده بسیار کم است زیرا میزان برش ناحیه شکم بسیار کوچک است.
- در این روش بیمار درد بسیار کمی نیز حس می کند و مدت زمان بسیار کوتاهی در بیمارستان بستری می باشد.
- دوره نقاهت آن کوتاه است و بیمار بعد از مدتی کوتاه می تواند به فعالیت خود ادامه دهد و به زندگی روزمره خود بازگردد.
عوارض جراحی روده
عوارض ناشی از جراحی لاپاراسکوپی روده در صورتی که جراح متخصص و باتجربه آن را انجام دهد بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است. عوارض جراحی شامل موارد زیر می باشد.
- عفونت
- خونریزی
- آسیب رسیدن به اندام های داخلی
در صورت مشاهده چه علائمی باید به جراح لاپاروسکوپی مراجعه کرد؟
در صورتی که علائم زیر را مشاهده کردید حتما برای مشورت با پزشک تماس بگیرید و سپس به جراح خود مراجعه نمایید.
- تب و لرز
- سرگیجه
- تنگی نفس
- خونریزی شدید
- لخته خون
- تورم و قرمزی و کبودی در ناحیه مورد جراحی
- سرفه های مکرر
- اسهال، حالت تهوع و استفراغ به صورت مکرر
- و هر گونه علائم غیرطبیعی دیگر
نکته پایانی
همانطور که گفتیم جراحی لاپاراسکوپی روده از روش های امن و کم خطر جراحی است که در آن امکان تشخیص بیماری های روده، درمان و اصلاح عیوب به وجود آمده و همچنین پیشگیری از گسترش تومور به مناطق مختلف بدن وجود دارد. در صورتی که جراحی توسط جراح روده با تجربه صورت نگیرد ممکن است عوارض و خطراتی داشته باشد که برای بیمار خطرناک باشد. در نتیجه حتما بهترین جراح را انتخاب نمایید.
اگر در خصوص جراحی لاپاراسکوپی روده سوالی دارید می توانید در انتها همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراحی عمومی و جراح سرطان دستگاه گوارش مطرح کنید.
درود فراوان بر شما جناب دکتر شاهزانیان ؛
من در تورنتو کانادا زندگی میکنم ۵۱ ساله . بعد از کلونوسکوپی تومور تشخیص داده شده . حال عمومی خوب و آزمایش و اسکن خوب بود . منتظر وقت عمل لاپاراسکوپی هستم برای برداشتن قسمتی از روده بزرگ .
خوشحال میشم توصیه شما رو بدونم و به دکتر جراح اینجا انتقال بدم .
با تشکر فراوان
سلام وقت بخیر من در آلمان بستری شدم از ناحیه معده درد داشتم و به تکرار استفراغ میکردم ولی خونی نبود.
خلاصه پام به بیمارستان باز شد.
دو آندوسکوپی.انجام شد.یک بار سی تی اسکن دوبار دیگر فیزیوتراپی.
که امروز دکترم گفته باید لاپاروسکوپی انجام شود به احتمال زیاد.و با جراحان صحبت میکنید که عمل انجام شود با اینکه لاپاروسکوپی شود.
اینجا به مننگفتن که آیا من سرطان دارم یا خیر.
من در سن ۳۰ سالگی به سر میبرم.
یک بار در سن ۲۱ سالگی در ایران قم در بیمارستان عمل باز داشتن،علت خون ریزی معده که زخم شده بود.