شایعترین فتقها در آقایان از چه انواعی هستند؟ فتق یکی از مشکلات رایج پزشکی میباشد که افراد عادی آن را بسیار پیچیده میدانند. فتق را به زبان ساده میتوان این گونه تعریف نمود: برآمدگی که به دلیل فشار دادن دیوارههای ماهیچهای اطراف بافت ایجاد میشود.
با اینکه فتق در خانمها نیز ممکن است ایجاد شود اما در اکثر موارد در آقایان دیده میشود. فتق در هر سنی ممکن است ایجاد شود. اکثر فتقها در ناحیهی شکم و به دلیل فشارهایی که به این قسمت وارد می شود به وجود میآید.
شایعترین فتقها در آقایان از چه انواعی هستند؟
فتق اینگوینال یا فتق کشاله ران شایعترین فتق در آقایان میباشد، سایر فتقهای شایع در آقایان عبارتند از:
- فتق ناف
- فتق شکم
- فتق هیاتال
- فتق فمورال
- فتق انسدادی
- فتق اپی گاستر
دلایل ایجاد انواع فتق در مردان
در ادامه به ارائه توضیحات مختصری در مورد شایعترین فتقهایی که آقایان ممکن است با آن مواجه شوند میپردازیم:
- فتق اینگوینال یا فتق کشاله ران
فتق کشاله ران شایعترین فتقی است که در بین آقایان ایجاد میشود. کانال اینگوینال محلی است که بیضهها قبل از تولد از آن قسمت پایین میآیند. این کانال حاوی عروق خونی میباشد.
زمانی که بافت چربی و یا قسمتی از روده به دلیل ضعیف بودن ماهیچههای حفرهی شکمی از نزدیک ران بیرون بزند و به سمت کشاله ران و یا کیسه بیضه حرکت نماید فتق اینگوینال ایجاد میشود.
فتق کشالهی ران ممکن است خود به خود حرکت نماید و به سمت جلو و عقب حرکت نماید، این نوع فتق در صورتی که روده را درگیر نماید به یک اورژانس پزشکی تبدیل شده و احتیاج به مداخلات پزشکی در مدت زمان کوتاه دارد.
- فتق ناف
زمانی که عضلات دیوارهی شکم در ناحیه بند ناف ضعیف شود فتق ناف رخ می دهد. فتق ناف دومین فتق شایع در آقایان میباشد. این نوع از فتقها به صورت دستی و یا در مواردی به صورت جراحی میتواند تحت درمان قرار داد.
- فتق اپی گاستر
بیرون زدن چربی و یا در برخی مواقع بیرون زدگی روده در بین ناف و استخوانهای قفسهی سینه منجر به ایجاد فتق اپی گاستر میشود. چربی و یا بافت روده به دلیل ضعیف بودن عضلات دیوارهی شکم در یک قسمت میتواند به دیوارهی شکم فشار وارد نمایند.
با اینکه ایجاد فتق اپی گاستر در برخی مواقع هیچ گونه دردی وجود نخواهد داشت در صورت عدم درمان ممکن است بیمار با درد مزمن روبرو شود. درمان این فتق با روش جراحی انجام پذیر میباشد.
- فتق شکم
فتق شکم زمانی ایجاد میشود که بافت اسکار به جا مانده از یک جراحی قدیمی و یا ضربهای که در گذشته به شکم وارد شده است منجر به ضعیف شدن دیوارهی شکم در یک قسمت میشود. این فتق در هر قسمتی که در گذشته تحت ضربه و یا برش جراحی قرار داشته است ممکن است ایجاد شود.
این نوع از فتق با روش لاپاراسکوپی قابل درمان میباشد و احتیاجی به جراحی باز نمیباشد.
- فتقهای انسدادی
زمانی که بخشی از روده از شکافهای بین استخوان لگن عبور کند فتق انسدادی ایجاد میشود. تشخیص این نوع از فتقها در برخی موارد مشکل بوده و جهت تشخیص احتیاج به انجام سیتی اسکن و یا سایر تصویربرداریهای پزشکی میباشد. درمان به موقع این فتقها از بدتر شدن شرایط بیمار جلوگیری مینماید.
- فتق هیاتال
بیرون زدگی قسمت بالایی معده از سوراخ دیافراگم (در قسمتی که معمولاُ توسط مری اشغال شده است) منجر به ایجاد فتق هیاتال میشود. این فتق در داخل حفرهی شکم اتفاق میافتد و از بیرون قابل مشاهده نمیباشد به همین جهت تشخیص آن دشوار بوده و در برخی موارد با بیماری ریفلاکس معده اشتباه تشخیص داده میشود.
درمان جراحی برای فتق هیاتال در مواردی که پزشک ضروری بداند لازم میباشد.
- فتق فمورال
زمانی که بخشی از روده از کانال فمور در بالای ران بیرون بزند فتق فمورال ایجاد میشود. کانال فمورال قسمتی است که رگهای خونی اصلی پا از آن ناحیه عبور مینماید.
انسداد و یا نکروز روده میتواند در صورت عدم درمان فتق روده اتفاق بیفتد بنابراین درمان جراحی باز و یا لاپاراسکوپی برای درمان فتق فمورال پیشنهاد میشود.