یکی از بیماری های شایع و اما کمتر شناخته شده برای عموم مردم، فتق یا هرنیا (Hernia) است. این بیماری به واسطه عوارض آن همچون انسداد روده، اختناق و حتی مشکلاتی برای ادامه حیات فرد شناخته می گردد. اگر خود و یا اطرافیان شما تاکنون دچار گرفتگی یا برآمدگی در ناحیه شکم و کشاله ران شده اید بدون اینکه دلیل آن را بدانید. با ما همراه باشید تا هرآنچه لازم است در مورد فتق و درمان آن که جراحی باز یا لاپاراسکوپی فتق بدانید را با شما به اشتراک بگذاریم.
درمان فتق با روش های جراحی
بیماری فتق به طور خود به خود بهبود نیافته و نیازمند جراحی است. جراحی فتق می تواند به دو صورت جراحی باز و حراجی به کمک لاپاراسکوپی صورت گیرد.
جراحی فتق باز (هرنیورافی)
در برخی موارد ممکن است با در نظر گرفتن شرایط سنی و ویژگی های جسمی فرد، پزشک متخصص، شیوه جراحی باز را برای درمان فتق گزینش نماید.
در عمل جراحی فتق به روش باز، برشی طولی و بزرگ به اندازه 8 تا 10 سانتیمتر در محل فتق ایجاد شده و این برش تا جایی ادامه پیدا میکند که از پوست و چربیهای زیرپوستی رد شده و پزشک جراح بتواند به راحتی به سطح ضایعه دسترسی داشته باشد. سپس بافت بیرون زده مانند روده را به موقعیت اصلی آن بازگردانده و پس از آن، محل برش را به کمک بخیه میبندد.
جراحی فتق باز، بسته به نظر پزشک، شدت فتق و وضعیت عمومی که بیمار در آن به سر میبرد، ممکن است با بی حسی موضعی، بی حسی نخاعی و یا بیهوشی عمومی انجام شود.
جراحی فتق به روش لاپاراسکوپی (هرنیوپلاستی)
در جراحی لاپاراسکوپی فتق، پزشک به جای یک برش طولی و عمیق، از چند برش کوچک استفاده کرده و به کمک آنها به ترمیم فتق میپردازد. پزشک بعد از ایجاد برشهای کوچک، از یک وسیله مجهز به دوربین به نام لاپلاراسکوپ، محل فتق را به خوبی بررسی کرده و پس از درمان فتق، با استفاده از یک مش برای بافتهای اطراف محل جراحی شده، آنها را به خوبی مستکم کرده و سپس، محل زخمها را با بخیه میبندد.
جراحی فتق با مش (هرنیوپلاستی)
جراحی فتق با مش در واقع همان جراحی فتق باز است با این تفاوت که در این روش جراحی، از یک پوشش توری به نام مش استفاده میشود. پوشش مش، به عضلات درگیر فتق که ضعیف شده و دچار بیرونزدگی شدهاند، استحکام بیشتری بخشیده و به برطرف شدن ضعف آنها کمک میکند.
مقایسه روش های درمان فتق
دو روش جراحی باز (به کمک برش و تور) و روش لاپاراسکوپی (به کمک ایجاد حفره و دوربین) برای درمان هرنیا اورژانسی مورد استفاده قرار می گیرند. البته برای درمان هر هرنیا اورژانسی نمی توان هر دوی این روش ها را بکار گرفت بلکه در برخی از فتق ها تنها روش لاپاراسکوپی جواب می دهد و در برخی دیگر روش جراحی باز پاسخگوی درمان می باشد.
در مقایسه این روش ها؛ به این نتیجه رسیده اند که لاپاراسکوپی مزایای بیشتری نسبت به جراحی دارد و برای مثال دوره نقاهت کمتر است، عفونت و زخم کمتر است و همچنین درد در این روش کمتر خواهد بود.
تفاوت عمل فتق به شیوه باز و لاپاراسکوپی
درمان فتق به روش جراحی باز عموما برای افرادی در سنین جوانی و همچنین در درمان فتق های کوچک کاربرد دارد.
درمان و عمل فتق به شیوه باز، با بیهوشی کامل و یا بی حسی موضعی به تشخیص پزشک متخصص همراه خواهد بود و در برخی موارد احتمال بازگشت بیماری وجود دارد.
اما بهره گیری از شیوه لاپاراسکوپی به عنوان یکی از به روز ترین و موثر ترین شیوه های جراحی فتق، عوارض کمتر و نتایج بهتری را شاهد هستیم.
در خصوص تفاوت جراحی باز و جراحی لاپاراسکوپی فتق و اینکه کدام بهتر است بیشتر بدانید.
مزایای جراحی فتق به روش لاپاراسکوپی
- کاهش احتمال عفونت در محل جراحی
- کاهش احتمال خونریزی در حین جراحی
- کاهش احتمال خونریزی پس از جراحی
- کاهش طول دوره بستری شدن در بیمارستان
- کاهش دوره نقاهت
- کاهش تحمل دردهای متاثر از جراحی توسط بیمار
- مصرف کمتر از داروی بیهوشی و حفظ سلامتی فرد
- کاهش مدت زمان جراحی
همان گونه که ملاحظه می کنید بهره گیری از لاپاراسکوپی در درمان فتق، با مزایای بسیاری همراه است اما باید توجه داشته باشید که بهره گیری از این شیوه در جراحی تمامی انواع فتق کارساز نیست. لذا لازم است اتخاذ بهترین شیوه درمان و عمل فتق را به پزشک متخصص خود واگذار نمایید.
عمل فتق چند ساعت طول میکشد؟
مدت زمان جراحی فتق به عوامل مختلف مانند نوع فتق، تکنیک مورد استفاده در جراحی فتق، شرایط جسمی بیمار و عوامل دیگری از این قبیل، بستگی دارد. برای مدت زمان عمل فتق همچنین میتوانید با متخصص جراح عمومی خوب در قزوین مشورت کرده و بر اساس شرایط و نوع عملی که در پیش دارید، تخمین دقیقتری از مدت زمان این عمل داشته باشید. اما در حالت کلی میتوانیم بگوییم، مدت زمان عمل ترمیم فتق باز، حدود 1 تا 2 ساعت و ترمیم لاپاراسکوپی فتق، در حدود 1 تا 3 ساعت خواهد بود.
عوارض جراحی فتق
برخی عوارض احتمالی پس از جراحی فتق شامل موارد ذیل می گردد:
- عفونت در ناحیه جراحی
- خونریزی
- آسیب به اندام های داخلی فرد به شکل نادر
- مشکل در دفع ادرار که تا حدود یک هفته پس از جراحی طبیعی می باشد.
آمادگیهای لازم برای انجام عمل فتق
برای انجام عمل فتق مانند هر عمل جراحی دیگری، شرایط و آمادگیهای خاص خود را داشته که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم:
- شب و یا صبح قبل از عمل فتق، دوش گرفته و استحمام کنید.
- بهتر است قبل از عمل فتق، از استعمال سیگار، دخانیات، مصرف الکل و … پرهیز کنید.
- قبل از انجام عمل فتق، شرح کاملی از داروهایی که مصرف میکنید را در اختیار پزشک خود قرار داده و در صورت نیاز به قطع مصرف داروهایی نظیر داروهای رژیمی، داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضد التهاب، ویتامین E و …، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- طبق زمانبندی گفته شده از سوی پزشک، از خوردن و یا نوشیدن مواد غذایی خودداری کرده و تنها داروهای تجویز شده را در زمان مناسب مصرف کنید. همچنین در صورتی که در زمینه اجابت مزاج مشکلاتی مانند یبوست دارید، بهتر است حتما آن را با پزشک خود در میان گذاشته و از این نظر نیز برای عمل فتق، خود را آماده کنید.
دوران نقاهت بعد از عمل جراحی فتق
دوران نقاهت عمل جراحی فتق، برای بیماران مختلف متفاوت بوده و به سطح سلامتی، محل جراحی شده و نوع روشی که برای جراحی فتق به کار رفته است، بستگی خواهد داشت. اما در حالت کلی میتوان گفت بعد از ترمیم فتق باز، بهتر است حدود 3 تا 6 هفته به خود استراحت داده و سپس، به زندگی عادی خود بازگردید. در مقابل، ترمیم فتق به روش لاپاراسکوپی، دوران نقاهت کمتری داشته و در طول یک تا دو هفته پس از عمل، میتوانید فعالیتهای روزانه زندگی خود را از سر بگیرید.
بیشتر بخوانید: آیا فتق در بارداری خطرناک است؟
مراقبت های پیش از جراحی فتق
برخی از انواع فتق به تشخیص پزشک معالج به صورت سرپایی درمان شده و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد.
درخصوص آمادگی های لازم پیش از جراحی نیز بسته به سن، جنسیت و ویژگی های جسمی و نوع فتق، لازم است موارد مشخصی به توصیه پزشک معالج رعایت گردد.
برخی از رایج ترین اقدامات پیش از جراحی فتق شامل موارد ذیل می گردد:
- عدم مصرف داروهای رقیق کننده خون، چند هفته پیش از جراحی
- عدم مصرف آب و غذا، چند ساعت پیش از جراحی
- عدم استعمال دخانیات، چند هفته پیش از جراحی
مراقبت های پس از جراحی فتق
- خودداری از استحمام تا یک روز پس از جراحی
- خودداری از انجام ورزش های سنگین وهمچنین هرگونه فعالیت فیزیکی سنگین تا بهبودی کامل
- تمیز نگه داشتم جای زخم
- مصرف به موقع داروهای تجویزی توسط پزشک
در خصوص مراقبت های بعد از عمل فتق بیشتر بدانید.
علائم خطرناک پس از عمل فتق
همان گونه که پیشتر ذکر شد، جراحی فتق با عوارض بسیار کمی همراه است اما درصورت مشاهده هر یک از علائم زیر، لازم است سریعا با پزشک خود مشورت کنید:
- تب بالای 39 درجه
- خونریزی
- تورم در محل جراحی
- درد مزمن
- تهوع یا استفراغ
- لرز
- سرفه مداوم
- ترشحات چرکی در ناحیه جراحی
- التهاب محل اطراف جراحی
- عدم توانایی در خوردن و آشامیدن
توصیه پایانی
پیش از درمان و عمل فتق به یاد داشته باشید که بهره گیری از تخصص و تبحر پزشک حاذق در حوزه جراحی فتق، کمک بسیاری در درمان بیماری شما بدون هیچ گونه عوارض احتمالی خواهد داشت. بر این اساس زمان لازم و کافی را صرف یافتن بهترین پزشک متخصص در حوزه درمان فتق مبذول دارید.
برای بهره گیری از بهترین جراح فتق با ویژگی های آن بیشتر آشنا شوید.
بسیار عالی و مفید
از اطلاع رسانی در مورد جراحیِ فتق سپاسگزارم
باعرض سلام و احترام
سپاس فراوان از همه مطالب و راهنماییهای که فرمودید
همگی مفید و قابل فهم و استفاده بودند
برایتان ارزوی سلامتی و موفقیت دارم