جراحی بیماری های تخمدان

بیماری های تخمدان

تخمدان ها یک جفت هستند که در دو سمت دستگاه تناسلی و رحمی قرار گرفته اند. باید گفت این دو جفت تخمدان تاثیر زیادی در توان باروری دارند و هورمون هایی که از تخمدان ها ترشح می شوند تا حد زیادی به استقامت استخوان ها کمک می کند. تا جایی که بعد از ورود به سن یائسگی پوکی استخوان از جمله عارضه هایی است که در اثر کاهش هورمون های استروژن و پروژسترون در زنان رخ می دهد. در ادامه قرار است که در خصوص انواع بیماری های تخمدان ها و درمان و جراحی، لاپاراسکوپی آن ها اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

ویژگی های بهترین جراح عمومی را حتما مطالعه کنید.

تخمدان ها و عملکرد آن ها

تخمدان ها یکی از مهم ترین اندام های تناسلی هستند که به تولید تخمک می پردازند. در نهایت تخمک های آزاد شده توسط تخمدان در روند لقاح قرار می گیرند و باروری اتفاق می افتد.

از دیگر نقش هایی که تخمدان ها ایفا می کنند این است که سلامت دستگاه تناسلی زنان را تامین کنند. به همین دلیل در صورتی که عملکرد طبیعی تخمدان با اختلال مواجه شود، سلامت دستگاه تناسلی زنان به خطر می افتد.

تخمدان ها در زنان حکم بیضه های مردانه را دارد و نقشی تعیین کننده در توان باروری زنان خواهد داشت.

جراحی بیماری های تخمدان

تخمدان ها با ترشح هورمون های زنانه از جمله استروژن و پروژسترون می توانند بسیاری از عملکردهای طبیعی بدن را تنظیم کنند. به همین دلیل در دسته غدد درون ریز قرار می گیرند.

بیماری های تخمدان

در این بخش می خواهیم که به انواع بیماری ها و اختلالاتی که در ناحیه تخمدان ها امکان بروز و ظهور دارد بپردازیم و مهم ترین آنها را به شما معرفی کنیم.

سرطان تخمدان:

در موارد نادری شاهد بروز تومورهای سرطانی در ناحیه تخمدان ها هستیم. معمولا سرطان تخمدان در افراد بالای 60 سال بروز می یابد. خوش بختانه سرطان تخمدان در دسته بیماری هایی قرار می گیرد که نادر است.

علائم و نشانه های این بیماری در مراحل پیشرفته تر بیماری ظاهر می شود. همین نکته باعث می شود که این بیماری قدری پیچیده و سخت باشد. زیرا در همان مراحل اولیه شاهد بروز این علائم نیستیم که روند تشخیص و درمان سریعاً آغاز شود.

از مهم ترین علائمی که در اثر این بیماری در بیماران گزارش می شود:

  • دردهای شکمی که به طور مداوم احساس شود.
  • سوء هاضمه
  • نفخ کردن
  • تکرر ادرار
  • خونریزی های غیر طبیعی از ناحیه رحمی
  • برقراری رابطه جنسی دردناک

توصیه می شود که در صورت بروز هر کدام از این علائم سریعاً به متخصصین مربوطه مراجعه کنید تا با پشت سر گذاشتن روند تشخیص مراحل درمان بهنگام آغاز شود. زیرا به میزانی که روند درمان زودتر آغاز شود احتمال موفقیت آن افزایش خواهد یافت. این نوع بیماری معمولا از طریق سونوگرافی یا سی تی اسکن تشخیص داده می شود.

کیست های تخمدانی:

کیست های تخمدانی به کیسه هایی گفته می شود که در فضای داخلی تخمدان ها ایجاد می شود. این کیسه ها حاوی مقادیر قابل توجهی از آب و خون یا چرک و خون هستند.

زنان و دختران جوان در هر سنی امکان ابتلا به این عارضه برایشان وجود دارد. به همین دلیل باید نسبت به علائم و نشانه  های آن حساس باشند و در اسرع وقت به بهترین متخصصین مراجعه کنند.

کیست تخمدانی از انواع بیماری های تخمدان است که درصد شیوع بالایی دارد.

در اغلب موارد تشکیل کیست های تخمدانی بدون هیچ گونه خطری هستند. به همین دلیل نیازی به نگرانی وجود ندارد و می توانید با پشت سر گذاشتن یک دوره دارو درمانی به بهبود وضعیت خود بپردازید.

در صورتی که سایز کیست های تخمدانی افزایش پیدا کند باید حتماً در طی یک عمل جراحی کیست را خارج کرد.

در شرایطی که تعداد کیست های ایجاد شده در ناحیه تخمدان زیاد باشد به آن سندروم تخمدان پلی کیستیک گفته می شود.

درد و ناراحتی شکمی و در ناحیه کمر، عدم نظم در دوره های پریودی و همچنین خونریزی های غیر طبیعی از علائم این عارضه هستند.

سندروم تخمدان پلی کیستیک:

از نشانه های بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک، افزایش میزان هورمون آندروژن و همچنین خارج شدن روند طبیعی قاعدگی از مسیر خود است. مهم ترین عارضه هایی ک در اثر این نوع بیماری تخمدان رخ می دهند موارد زیر هستند:

  • کاهش خونریزی های عادت ماهیانه
  • کاهش تعداد دفعات تجربه عادت ماهیانه در طول سال: فواصل زمانی دو عادت ماهیانه در وضعیت طبیعی 28 روز است. در صورتی که در مبتلایان به سندروم تخمدان پلی کیستیک شاهد هستیم که این افراد حتی ماه ها تجربه عادت ماهیانه نداشته اند.
  • چرب شدن صورت
  • بروز آکنه و جوش های چرکی روی صورت

انواع روش های درمانی برای سندروم تخمدان پلی کیستیک

برای درمان این عارضه در اغلب موارد از روش دارو درمانی استفاده می شود. داروهایی که حاوی پروژسترون باشند از مهم ترین داروهایی هستند که محرک تخمدان ها در جهت تخمک گذاری می باشند. یا داروهای ضد بارداری از دیگر داروهای تجویزی از سوی متخصصین برای درمان این عارضه است. داروی ضد بارداری برای کسانی تجویز می شود که نمی خواهند برای بارداری اقدام کنند. بنابراین تجویز دارو کاملاً با بررسی وضعیت شما انجام خواهد شد.

از دیگر اقداماتی که می توانید برای بهبود وضعیت خود انجام دهید افزایش تحرک و انجام فعالیت های ورزشی در طول روز است. تحرک داشتن و استفاده از انواع مواد غذایی سالم و مناسب تا حد زیادی می تواند به بهبود عملکرد تخمدان ها کمک کند.

تمامی بیماری ها و اختلالاتی که در بخش های اخیر معرفی شد در دسته بیماری های نه چندان خطرناک قرار می گیرند که می توانید با انجام اقدامات ساده به بهبود آن ها بپردازید. بنابراین نیازی به نگرانی وجود ندارد و بهتر است که استرس نداشته باشید. زیرا که استرس خود عاملی برای بروز انواع اختلال در وضعیت تخمدان ها و دستگاه تناسلی زنان است.

درمان بیماری های تخمدان

درمان بیماری های تخمدان به نوع بیماری و میزان گسترش آن به نواحی دیگر بدن بستگی دارد. بنابراین درمان های مختلفی برای آن ها ممکن است در نظر گرفته شود. جراح عمومی در صورت وجود توده، باید آن را بردار که ممکن است از روش جراحی یا لاپاراسکوپی برای برداشتن توده یا کیست استفاده نماید که بستگی به اندازه آن دارد. در ادامه روش های جراحی و لاپاراسکوپی برای درمان سرطان تخمدان و کیست تخمدان را توضیح خواهیم داد:

جراحی تخمدان

در صورتی که جراح قصد داشته باشد کیست یا توده سرطانی را خارج کند ممکن است نیاز به جراحی باشد. جراح قسمتی از توده را برداشته و برای تعیین خوشخیم بودن یا بدخیم بودن آن به آزمایشگاه می فرستد. در صورتی که بیماری در مراحل ابتدایی باشد، طبق نظر جراح ممکن است فقط توده و تخمدانی که سلول های سرطانی دارد برداشته شود. اما اگر بیمار دیر اقدام کرده باشد و بیماری پیشرفت کرده باشد، ممکن است تخمدان ها، رحم و اعضایی از بدن که آلوده شده اند برداشته شود.

در خصوص روش لاپاراسکوپی و نحوه انجام آن بیشتر بدانید.

لاپاراسکوپی تخمدان

معمولا لاپاراسکوپی تخمدان برای درمان بیماری های تخمدان از جمله کیست ها و تومورهای تخمدان کاربرد دارد. همچنین می توان برای برداشتن تخمدان ها از این روش استفاده نمود. لاپاراسکوپی مانند جراحی نیازی به برش زیاد ندارد و دوره نقاهت کوتاه تری دارد. لذا در صورت تشخیص متخصص از روش لاپاروسکوپی به جای روش جراحی استفاده خواهد شد.

در خصوص تفاوت لاپاراسکوپی و جراحی باز بیشتر بدانید.

درمان سرطان تخمدان

در خصوص سرطان تخمدان باید گفت که برای از بین بردن بافت های سرطانی تشکیل شده در بخش تخمدان ها از روش هایی همچون جراحی برداشت بافت سرطانی، شیمی درمانی و نیز لاپاراتومی کمک می گیرند.

کیست های تخمدانی چگونه درمان می شوند؟

کیست های تخمدانی با سایز های متفاوت و تعداد متفاوت در بخش های مختلف تخمدان زنان شکل می گیرند. برخی از انواع کیست های تخمدانی ساده هستند و نیازمند روند درمانی خاصی نمی باشند. زیرا که به مرور و بعد از گذشت مدت زمانی شاهد هستیم که بافت آن ها به طور خودبخودی از بین می رود. در نتیجه علائم ناشی از آن نیز کاهش خواهد یافت.

اما کیست هایی که بزرگ هستند را باید با انواع روش های درمانی از جمله دارو درمانی بهبود بخشید. انواع داروهایی که در این زمینه تجویز می شوند داروی های پیشگیری از بارداری و همچنین داروهای هورمونی هستند.

در صورتی که روش دارودرمانی نتواند به درمان انواع کیست ها بپردازد و کیست ها مشکوک به بافت سرطانی باشند باید در طی یک عمل جراحی بافت کیست ها برداشت شود.

درمان تخمدان پلی کیستیک

تخمدانی که پلی کیستیک شده باشد را با روش های دارویی به تخمک گذاری وادار می کنند. به همین دلیل بهترین گزینه برای درمان تخمدان پلی کیستیک تجویز داروی کلومفین سیترات می باشد.

خاتمه

در این مقاله در بخش های مجزایی که تدارک دیده بودیم مهم ترین و شایع ترین بیماری های تخمدان را به شما معرفی کردیم.

پیشنهاد می شود که در صورت بروز هر گونه عارضه و علائم خطرناک در ناحیه رحم و تخمدان ها در اسرع وقت به بهترین جراح عمومی مراجعه کنید تا روند تشخیص و درمان سریعاً انجام شود.

اگر در زمینه بیماری های تخمدان و درمان آن ها از جمله جراحی و لاپاراسکوپی سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراح عمومی مطرح کنید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *