باد فتق به مواردی گفته میشود که محتویات حفرهای از بدن از سر جای اصلی و طبیعی خود خارج شده باشد و منظور از این محتویات نیز، بخشهایی از روده بزرگ، بافت چربی شکم و … است. باد فتق، ممکن است هیچ علامتی نداشته و یا تنها یک درد جزئی داشته باشد و البته ممکن است در مواردی نیز، درد و ناراحتیهای شدیدی برای بیمار به دنبال داشته باشد. درد ناشی از باد فتق همچنین، در زمان استراحت و یا هنگام فعالیتهایی مانند دویدن، پیاده روی و … به وجود آمده و بیشتر احساس خواهد شد.
علائم و نشانههای باد فتق
یکی از علائم و نشانههای باد فتق، توده بدون درد و یا بیرون زدگیهای شدید در نواحی مختلف بدن است. همچنین ممکن است این توده، حساس و متورم شده و دیگر نمیتواند به سر جای اصلی خود، به عنوان مثال به داخل شکم، بازگردد. درد شکم و لگن نیز، یکی دیگر از نشانههای باد فتق است.
نکته مهمی که در رابطه با علائم باد فتق باید بدانید این است که ضمن احساس درد در آن ناحیه از بدن، ممکن است فتق به لمس کردن حساس نبوده و به همین دلیل هنگام لمس شدن، دردی را احساس نکنید. افزون بر این، علائم دیگری مانند انسداد روده، تهوع، استفراغ، تب کردن و … نیز، ممکن است نشانههای دیگری از باد فتق باشند.
عوارض باد فتق
همان طور که گفته شد برخی از افراد مبتلا به باد فتق شکمی ممکن است هیچ یک از علائم گفته شده در مورد بیماری باد فتق را نداشته باشند و شاید تنها قسمت عضلات تحتانی ناحیه مری در بدن آنها ضعیف شده باشد. در واقع، باد فتق سبب میشود به دلیل بسته نشدن دریچه موجود میان مری و معده، اسید معده به داخل مری ریخته که سبب ایجاد ناراحتی در فرد و سوزش سر دل، بروز دردهای شدید، خونریزی، سرگیجه و … خواهد شد. این موضوع همچنین، ممکن است در طول شب سبب ایجاد احساس خفگی، تنگی نفس و یا بروز سرفه در فرد شود.
عوامل خطر بیماری باد فتق
بیماری باد فتق که ممکن است بعد از زمان تولد در بدن فرد پدیدار شده و یا در آینده در او شکل بگیرد، در اثر عواملی که ممکن است سبب افزایش فشار در ناحیه شکم شوند، شکل گرفته و یا بدتر و وخیمتر خواهد شد. این عوامل که میتوان آنها را عوامل خطر بیماری باد فتق نامید، عبارتند از مواردی که در ادامه بیان شدهاند:
- سرفههای مزمن
- چاقی و اضافه وزن
- بلند کردن اجسام سنگین
- وجود مایع در حفره شکمی
- بیماریهای مختلف و حساسیتهای ریوی
- ایجاد کشش در حین حرکت روده و یا دفع ادرار
- داشتن سابقه خانوادگی برای بیماری باد فتق که میتواند احتمال ابتلا به فتق را افزایش دهد.
درمان باد فتق در قزوین
اگر باد فتق دیافراگم به صورت مادرزادی باشد، ممکن است مشکلات سلامتی دیگری نیز ممکن برای فرد به وجود بیاورد که در این حالت برای درمان باد فتق بهتر است حتما به متخصص جراح عمومی خوب در قزوین مراجعه کرده و با در میان گذاشتن علائم، شرح حال و سوابق پزشکی خود از او کمک بخواهد. در واقع این بیماری، در طول زمان و به طور خودبهخودی درمان نشده و حتی ممکن است به جراحی نیاز داشته باشد و پزشک برای او به عنوان مثال، ترمیم فتق های کمپلکس، عمل جراحی فتق و … را در نظر گرفته و تجویز کند.
پیشگیری از باد فتق
در صورتی که افراد به طور ژنتیکی به بیماری باد فتق مبتلا شده باشند، قطعا نمیتوان در مورد پیشگیری از آن صحبت کرد. چرا که این گونه موارد، نوعی فتق مادرزادی و یا دیافراگمی است که بعد از تولد، نوزاد را درگیر کرده و سبب ضعیف شدن عضلات شکمی او شده و ممکن است سبب بروز مشکلاتی در آینده او شود. اما در مواردی به جز فتق مادرزادی، میتوان با استفاده از تکنیکها و راهکارهای مختلفی مانند آن چه در ادامه آورده شده است، این بیماری را به شیوه بهتری کنترل کرده و یا از بروز آن جلوگیری کرد. این موارد و شرایط عبارتند از:
- پرهیز از استعمال دخانیات
- کاهش اضافه وزن و چاقی بدن
- مصرف وعدههای غذایی سالمتر و کم حجمتر
- استفاده نکردن از الکل و یا محدود کردن مصرف آن
- پرهیز و یا محدود کردن مصرف غذاهای ناسالم و نامناسب
- جهت بلند کردن، هل دادن و یا جابهجایی اجسام با توجه به تکنیکهای اصولی و مناسب جهت جلوگیری از فشار به بدن