فتق شکمی abdominal hernia به معنای بیرون زدگی در ناحیه ای از شکم است که ماهیچه و لایه های درونی عضلات آن دچار ضعف و سستی شده باشد. جراحی باز و لاپاراسکوپی فتق شکمی در قزوین از جمله اقداماتی است که برای درمان این بیماری در مطب دکتر شاهزانیان انجام می شود. عمل لاپاراسکوپی فتق شکمی یکی از روش های درمان موثر بیماری فتق شکمی است. این روش نسبت به جراحی باز مزایایی دارد که در این مقاله بررسی خواهیم کرد.
فتق شکمی چیست؟
این برآمدگی ایجاد شده ، در ناحیه شکم قابل مشاهده است. بیماری فتق شکمی همراه با علائمی مانند درد ، تب و حالت تهوع است. هر فردی در هر سنی ممکن است دچار فتق شکم شود. این بیماری اکثرا در بزرگسالان و کودکانی که به صورت مادرزادی دچار این بیماری هستند دیده می شود.
عواملی مانند فشار آوردن زیاد به ناحیه شکم بر اثر بلند کردن جسم سنگین ، افزایش سن ، مشکل در اجابت مزاج یا دفع ادرار ، جراحت ، برش یا زخم کهنه یا ضعف مادرزادی می توانند در ایجاد فتق شکمی موثر باشند.
انواع فتق
فتق در مناطق مختلفی از بدن ممکن است دیده شود.
- فتق در زیر کشاله ران یا اینگوینال
- فتق ناف
- فتق در جداره شکم یا دیافراگم
- فتق در جای زخم یا برشی
در صورتی که اطلاعاتی در زمینه درمان فتق کشاله ران با روش لاپاراسکوپی نیاز دارید مقاله مرتبط را مطالعه نمایید.
عوامل موثر در ایجاد فتق شکمی
- بلند کردن اجسام خیلی سنگین بر اثر فشار زیادی که به شکم وارد می شود، موجب فتق شکمی می شود.
- افراد چاق و دارای اضافه وزن یا افراد دیابتی بیشتر به بیماری فتق شکمی مبتلا می شوند.
- جای زخم یا برشی که در شکم بر اثر عمل جراحی ایجاد شده است ، ممکن است فتق شکمی ایجاد شود.
- یبوست و زور زدن زیاد برای دفع مدفوع نیز باعث فتق شکمی می شود.
- افرادی که سابقه مادرزادی فتق شکمی دارند و به بیماری فیبروزیس مبتلا هستند.
- بارداری و حاملگی نیز در به وجود آمدن فتق شکمی تاثیرگذار است.
در صورتی که دچار فتق شکمی شده اید، به جراح عمومی متخصص در زمینه فتق مراجعه نمایید. دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراح عمومی در زمینه عمل لاپاراسکوپی فتق شکمی در قزوین است.
درمان فتق شکمی
درمان فتق شکمی به دو روش جراحی باز و لاپاراسکوپی انجام می شود. لاپاراسکوپی فتق شکمی در قزوین از موثرترین درمان های این بیماری می باشد. درمان فتق شکمی و انتخاب روش مناسب بستگی به تشخیص جراح دارد. جراح با توجه به میزان فتق و میزان رشد آن روش درمان را تعیین می کند. تغییر سبک زندگی ، دارودرمانی و جراحی ، برای درمان این بیماری استفاده می گردد.
در صورتی که به موقع درمان آغاز نشود ممکن است خطراتی برای فرد ایجاد شود که جبران ناپذیر است. فتق شکمی در صورت درمان سریع ، با روش های غیرجراحی و به مرور زمان بهبود می یابد. اما اگر به درمان بی توجهی شود، مشکلاتی برای روده و خونرسانی به آن ایجاد می شود که در این صورت باید عمل جراحی به صورت اورژانسی انجام شود.
روش های جراحی برای درمان فتق های بزرگتر کاربرد دارند. برای انجام جراحی باز یا لاپاراسکوپی فتق شکمی که طبق تشخیص پزشک انجام می شود ، می توانید به مطب دکتر شاهزانیان جراح عمومی در قزوین مراجعه نمایید.
جراحی باز فتق شکم در قزوین
جراحی باز از روش های عمومی برای درمان فتق شکمی است. در روش جراحی باز ، جراح یک برش چند سانتی روی شکم ایجاد می کند که می تواند از بالای فتق به داخل آن دسترسی داشته باشد. معمولا جراح این کار را به وسیله مش انجام می دهد و به ترمیم فتق شکمی می پردازد.
جراحی باز برای افراد چاق ، افرادی که سابقه جراحی قبلی در ناحیه شکم دارند ، افرادی که امکان لاپاراسکوپی برای آن ها وجود نداشته باشد و افرادی که در حین عمل جراحی باز امکان خونریزی در آن ها زیاد است کاربرد دارد.
استفاده از مش یا توری کوچک پلاستیکی باعث ترمیم سریع زخم ها و پیشگیری از عود مجدد فتق شکمی می شود.
عمل لاپاراسکوپی فتق شکمی در قزوین
در این روش جراح با استفاده از دستگاه لاپاراسکوپ و دوربین آن، با ایجاد حفره های کوچک حدودا 3 تا روی شکم، به درمان و ترمیم فتق شکمی با استفاده از لاپاراسکوپی می پردازد.
برخی از فتق های شکمی را نمی توان از طریق روش لاپاراسکوپی درمان کرد. فتق هایی که بخشی از روده وارد کیسه بیضه ها شده باشند از این گونه موارد هستند.
مزایای لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز برای فتق شکمی
روش لاپاراسکوپی نسبت به جراحی باز مزایای زیادی دارد که می توان به آن ها اشاره کرد:
- ذر روش لاپارسکوپی برش های کوچک و سطحی روی پوست نسبت به روش جراحی باز ایجاد می شود.
- در لاپاراسکوپی فتق شکمی ،بیمار درد و ناراحتی کمتری احساس می کند.
- دوره نقاهت درمان در این روش بسیار کمتر است. در روش جراحی باز مدت زمان بیشتری بیمار باید برای بهبود کامل استراحت کند. ممکن است بیمار تا 6 هفته بعد از عمل هم هنوز به حالت طبیعی خود بازنگردد.
- جراحی به روش لاپاراسکوپی کمتر به بافت های اطراف آسیب وارد می کند.
- در روش لاپاراسکوپی سریعتر می توان به فعالیت های روزمره بازگشت.
- احتمال ابتلا به عفونت ، خونریزی مداوم در روش لاپاراسکوپی کاهش می یابد.
- مدت زمان عمل حدودا یک ساعت است و بیمار طی این مدت بیهوشی کامل می شود.
در روش لاپاراسکوپی امکان بازگشت و عود دوباره بیماری فتق شکمی وجود دارد. این مورد از معایب لاپارسکوپی نسبت به جراحی باز می باشد.
انجام عمل لاپاراسکوپی یک عمل حساسی است که باید حتما توسط متخصص باتجربه و ماهر صورت گیرد. زیرا در صورت عدم مهارت و تخصص جراح ، ممکن است به سایر نواحی بدن آسیب وارد شود.
مراقبت های بعد از عمل فتق شکمی
رژیم غذایی پر فیبر یکی از مواردی است که باید بعد از عمل رعایت شود. حتما از میوه ها و سبزیجات و مایعات فراوان و غذاهای سبک مانند سوپ استفاده کنید.
از فعالیت زیاد و ورزش کردن بیش از حد تا بهبودی کامل پرهیز کنید.
ذر هنگام دفع مدفوع از زور زدن زیاد خودداری کنید.
تا چند ساعت از مصرف مواد غذایی خودداری کنید تا دستگاه گوارش به حالت قبل بازگردد و آمادگی لازم را پیدا کند.
اگر دچار بیماری فتق شکمی شده اید می توانید برای درمان و معاینه فتق شکمی در قزوین به روش لاپارسکوپی یا جراحی باز ، به مطب دکتر شاهزانیان متخخص جراحی عمومی مراجعه نمایید.
در صورتی که در زمینه درمان فتق شکمی با روش جراحی لاپاراسکوپی در قزوین سوال دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را مطرح نمایید.