فتق های برشی یا انسزیونال ممکن است پس از جراحی شکم ایجاد شوند. احتمال وقوع آن بعد از عمل شکم شامل برش، تقریبا 15 تا 20 درصد است. برخی عوامل ممکن است خطر ابتلا به فتق برشی را افزایش یا کاهش دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد علائم، علل، عوامل خطر و درمان های فتق های برشی یا انسزیونال ادامه مطلب را بخوانید.
حتما بخوانید: فتق چیست و روش های درمانی آن چه هستند؟
فتق برشی چیست؟
تمام جراحی های شکم 33 درصد خطر فتق برشی بعد از عمل دارند و تقریباً 33 درصد افرادی که تحت عمل جراحی شکم قرار می گیرند، فتق برشی را تجربه می کنند. فتق برشی یا انسزیونال در یک برش جراحی یا در مجاورت آن اتفاق می افتد که از طریق آن روده، اندام یا سایر بافت ها بیرون می زند.
علل فتق برشی یا انسزیونال
فتق های برشی در نتیجه ضعیف شدن عضله شکم به دلیل برش جراحی ایجاد می شود. فتق برشی می تواند به دلایل خاصی رخ دهد. افرادی که پس از جراحی، فعالیت بدنی بیش از حد یا زودرس دارند، وزن قابل توجهی پیدا می کنند، یا باردار می شوند یا قبل از بهبود کامل برش به شکم خود فشار می اورند، ریسک وقوع فتق برشی را در خود افزایش می دهند. فتق های انسزیونال به احتمال زیاد طی سه تا شش ماه پس از جراحی اتفاق می افتند اما در هر زمان دیگری نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
علائم فتق انسزیونال چیست؟
بارزترین علامت فتق برشی برجستگی در نزدیکی محل برش است. وقتی عضلاتتان را منقبض می کنید، اغلب هنگام ایستادن، بلند کردن چیزی یا سرفه بیشتر قابل مشاهده است.
علاوه بر برآمدگی قابل مشاهده، فتق های برشی می توانند موارد زیر را ایجاد کنند:
- تهوع و استفراغ
- تب
- سوزش یا درد در نزدیکی فتق
- درد و ناراحتی شکمی ، به ویژه در اطراف فتق
- ضربان قلب سریعتر از حد معمول
- یبوست
- اسهال
- مدفوع باریک
با این که به احتمال زیاد بین سه تا شش ماه پس از عمل جراحی دچار فتق می شوید، فتق می تواند قبل یا بعد از این بازه زمانی نیز ایجاد شود.
تشخیص فتق برشی
برای شناسایی فتق انسزیونال، جراح عمومی ممکن است از چندین روش تشخیصی استفاده کند اما کار با شرح حال پزشکی و معاینه فیزیکی شروع می شود. پزشک ممکن است از موارد زیر سوال کند:
- یبوست ، مدفوع “باریک” یا “نازک”
- برآمدگی یا برجستگی در شکم در محل برش قبلی. ممکن است از بیمار خواسته شود بایستد و سرفه کند، که باعث می شود فتق بارزتر شود
- حالت تهوع، استفراغ، تب یا ضربان قلب سریع
- درد در شکم ، به خصوص در اطراف برجستگی
- جراحی ها ، محل ها و نتایج قبلی
اگر قسمت بیرون زده روده در دیواره شکم به دام افتاده باشد ، خون رسانی به روده قطع می شود (خفه شدن) و باعث عوارض بعدی مانند نکروز (مرگ بافتی) می شود. اگر ارائه دهنده شما به این مورد مشکوک است، ممکن است موارد تشخیصی اضافی شامل موارد زیر باشد:
– آزمایش خون برای یافتن عفونت های ناشی از انسداد روده یا نکروز
– سونوگرافی، ام آر آی، سی تی یا سایر تصاویر برای بررسی انسداد یا محل واقعی برآمدگی روده
اگر جراح عمومی معتقد باشد که پارگی منجر به حرکت یا بیرون زدگی اعضای دیگر بدن علاوه بر روده شده است، ممکن است از تکنیک های اضافی نیز استفاده شود.
حتما بخوانید: سوالات رایج فتق شکمی
درمان های فتق برشی
درمان خاص برای فتق برشی توسط پزشک تعیین می شود و بر اساس فاکتورهای مختلفی از جمله سلامت عمومی، آناتومی، میزان و محل فتق و سطح مطلوب فعالیت بدنی در آینده است. همچنین درمان فتق به این مسئله بستگی دارد که آیا فتق بر نتایج جراحی اصلی تأثیر منفی گذاشته است یا خیر.
در خصوص تفاوت جراحی باز با لاپاراسکوپی فتق حتما بخوانید.
درمان به طور کلی شامل یکی از این دو نوع جراحی است:
ترمیم فتق با جراحی باز
در این روش جراحی ، که تحت عنوان هرنیورافی (herniorrhaphy ) نیز شناخته می شود، جراح برشی در شکم بالای فتق ایجاد می کند. روده های بیرون زده را به داخل شکم رانده و دیواره عضله را ترمیم می کند. گاهی اوقات، در روشی که تحت عنوان هرنیوپلاستی شناخته می شود، ناحیه ضعیف با مش فولادی یا سیم ترمیم و تقویت می شود.
لاپاراسکوپی
در این روش جراحی، جراح چندین برش کوچک در ناحیه تحتانی شکم ایجاد می کند و ابتدا یک وسیله لوله ای، به نام لاپاراسکوپ، مجهز به دوربین را به یکی از برش ها وارد می کند. تصاویر داخلی در یک مانیتور بزرگ نمایش داده می شود که جراح از آن برای حرکت دادن ابزارهای کوچکی که از طریق برش های دیگر برای ترمیم فتق هدایت می شوند، استفاده می کند.
حتما بخوانید: مزایای لاپاراسکوپی فتق چیست؟
ریکاوری
بیشتر افرادی که تحت عمل جراحی ترمیم فتق قرار گرفته اند، در طی حدود سه هفته پس از جراحی قادر به بازگشت به فعالیت طبیعی خود خواهند بود.
در این مدت، باید از فعالیتی که فشار محکم اما آرام بر روی خط برش ایجاد می کنند، خودداری کرد. این امر به ویژه برای بیماران مبتلا به فتق برشی یا انسزیونال بسیار مهم است. زیرا آنها مستعد ابتلا به فتق برشی جدید هستند و می توانند در نقاط دیگر برش در معرض خطر دیگری قرار گیرند.
در خصوص مراقبت های بعد از جراحی فتق بیشتر بدانید.
فعالیت هایی که در طی آن باید از برش محافظت شود شامل موارد زیر است:
- برخاستن از حالت نشسته
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- حین اجابت مزاج (در صورت یبوست پس از جراحی با جراح خود تماس بگیرید ، ممکن است نرم کننده مدفوع تجویز شود)
- استفراغ
- بلند کردن اجسام سنگین
بسیاری از فعالیت های ذکر شده کارهایی است که شما هر روز انجام می دهید، بنابراین اجتناب از همه آن ها ممکن نیست. با این حال، به نفع شماست که آنها را با احتیاط انجام دهید تا از عوارض بعدی جلوگیری کنید. اگر مشکوک هستید که مشکلی پیش آمده حتماً با پزشک خود ارتباط برقرار کنید.
اگر در زمینه فتق برشی یا انسزیونال و درمان، علائم و علت آن سوالی دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراحی عمومی مطرح کنید.