Search
Close this search box.
فتق اورژانسی

فتق اورژانسی چیست؟

منظور از فتق اورژانسی چیست و چه زمانی باید فوراً به پزشک مراجعه گردد؟! رایج ترین عاملی که در مواقع وخامت فتق بیماران را مجبور به مراجعه میکند، احساس درد شدی در ناحیه است. به طور کلی درمورد این مشکل، بیمار با تشخیص پزشک به اتاق عمل وارد می شود و برای جراحی آماده می گردد. ولی گاهی اوقات به دلایلی نیاز است تا عمل جراحی به صورت فوری انجام شود. در این مقاله قصد داریم مواردی که نیاز به جراحی فتق به صورت فوری و اورژانسی است را شرح دهیم و از علائم و شرایط آن آگاه شویم…

فتق اورژانسی

چه زمانی فتق به وضعیت اورژانسی تبدیل می‌شود؟

فتق‌ها زمانی به وضعیت اورژانسی تبدیل می‌شوند که جریان خون به بافت گیر افتاده قطع شود. این حالت می‌تواند باعث مرگ بافت و بروز عفونت شود که نیاز به رسیدگی پزشکی فوری دارد.

فتق یا هرنیا زمانی اتفاق می افتد که بخشی از اعضای داخلی از طریق بافت ها و یا عضلات به محوطه بیرون از جای خود راه پیدا کنند. ضعف در عضلات نگهدارنده بخش های بدن و یا فشار زیاد بر بخش های بدن، می توانند از جمله عوامل موثر بر ایجاد فتق باشند.

فتق ها در مواردی بدون درد و علامتی هستند و همچنین علائمی ندارند. اما در مواردی این بیماری می تواند فرد را بسیار تحت فشار قرار دهد؛ بطوریکه به یک فتق اورژانسی تبدیل شود. در این صورت فرد باید سریعا برای درمان آن اقدام کند.

وضعیت اورژانسی انواع فتق

در ادامه نشانه های نیاز به رسیدگی اورژانسی در مورد انواع فتق را توضیح داده ایم:

  • فتق اینگوینال

این نوع فتق بیشتر در مردان شایع است و در ناحیه کشاله ران رخ می‌دهد. فتق اینگوینال در صورت گیر کردن و قطع شدن جریان خون، به وضعیت اورژانسی تبدیل می‌شود.

  • فتق فمورال

فتق فمورال نیز در ناحیه کشاله ران رخ می‌دهد ولی بیشتر در زنان شایع است. این نوع فتق نیز در صورت عدم درمان می‌تواند به وضعیت اورژانسی تبدیل شود.

  • فتق ناف

این نوع فتق در ناحیه ناف رخ می‌دهد و بیشتر در نوزادان و افراد چاق دیده می‌شود. در صورت بروز علائم شدید، نیاز به درمان فوری دارد.

  • فتق بعد از جراحی

این نوع فتق بعد از عمل‌های جراحی رخ می‌دهد و در صورت بروز عوارض، به وضعیت اورژانسی تبدیل می‌شود.

نشانه‌های فتق اورژانسی

یکی از نشانه‌های اصلی فتق اورژانسی، درد شدید و ناگهانی در محل فتق است که معمولاً با تغییر وضعیت بهبود نمی‌یابد.

  • تغییر رنگ پوست

تغییر رنگ پوست در محل فتق به علت کاهش جریان خون و مرگ بافت نیز یکی دیگر از نشانه‌های فتق اورژانسی است.

  • تب و تهوع

تب و تهوع نیز می‌تواند نشان‌دهنده عفونت و وضعیت اورژانسی فتق باشد که نیاز به درمان فوری دارد.

درمان فتق اورژانسی

در حالت کلی، عارضه فتق بیماری اورژانسی نمی باشد؛ اما این حالت همیشگی نیست. در بسیاری از موارد اتفاق افتاده است که فتق اورژانسی رخ داده است. در فتق های اورژانسی بیمار باید سریعا عمل شود.

اگر فتق گیر بیفتد و در پی آن روده ها سیاه شوند؛ در این حالت فتق اورژانسی رخ داده و نیاز فوری به جراحی یا سایر اقدامات لازم را دارد.

درمان فتق اورژانسی به روش قطعی

علاوه بر روش جراحی برای درمان فتق های اورژانسی، از روش لاپاراسکوپی برای درمان آن نیز استفاده می کنند. در حالت کلی فتق یا هرنیا را می توان به کمک دو روش جراحی باز و یا عمل های لاپاراسکوپی درمان کرد. در لاپاراسکوپی بر خلاف عمل های جراحی، از ایجاد حفره های کوچک بر روی شکم بجای برش بزرگ استفاده می شود.

برای درمان فتق بیضه ها نمی توان از روش لاپاراسکوپی استفاده کرد. خصوصا آن بخش هایی را که روده وارد بیضه ها شده اند.

درمان اورژانسی، برای چه نوع فتق هایی است؟

هر نوع از فتقی می تواند به یک فتق اورژانسی تبدیل شود. فتق شکمی، فتق کشاله ران، فتق دیافراگم، فتق قفسه سینه، فتق نافی، فتق دیسک بین مهره ای و … از انواع فتق ها بودند. اگر این فتق ها از حالت عادی به حالت حاد تغییر کنند، به عمل جراحی نیاز خواند داشت.

به طورکلی اگر هر نوعی فتقی در حالت معمولی به سر جای خود باز نگردد؛ و گیر بیفتد، بیمار باید برای درمان آن سریعا به اورژانس مراجعه کند.

اکثر فتق هایی که به هرنیا اورژانسی تبدیل می شوند؛ مربوط به فتق های شکمی و نافی می باشند. این فتق ها و بیرون زدگی ها اعضا، آسیب جدی به روده ها وارد می کنند؛ که در مواردی باید بخش هایی از روده ها را برش زد.

اگر فتق اورژانسی درمان نشود، چه مشکلی پیش می آید؟

فتق های اورژانسی خطرناک هستند و باید سریعا برای درمان آنها اقدام کرد. اما اگر فرد مبتلا به فتق یا هرنیا، برای درمان فتق از مسکن یا روش های خانگی استفاده کند، دچار عوارض مختلف و جدی خواهد شد. یکی از این عوارض خطرناک این است که، بخش ها و اعضایی که در فتق گیر افتاده اند، میزان خونرسانی به آنها کم شده و در نهایت خونرسانی به آن بخش ها صفر می شود.

در اغلب فتق های درمان فوری ناحیه شکمی، روده ها در فتق به دام می افتند؛ در این حالت خون به میزان کمی به آنها می رسد و در پایان روده ها سیاه می شوند. با رخ دادن این حالت؛ پوست در ناحیه خارجی آن بخش دچار تورم و التهاب می شود، که دردهای غیرقابل تحملی برای فرد به وجود می آورد. در این حالت بیمار حتما باید به اورژانس مراجعه کند تا جراحی شود.

ناحیه دیگری که فتق در آن شایع است و به فتق های اورژانسی تبدیل می شود، هرنیا بیضه ای می باشد. در این فتق بخش هایی از روده، درون بیضه ها وارد شده و به دام می افتد، این مورد بسیار خطرناک است و درمان آن باید جدی گرفته شود.

در حالت فتق های اورژانسی، باید آن بخش از روده که در فتق به دام افتاده است برداشته و جراحی شود. برای درمان هرنیا اورژانسی، باید حتما به اورژانس و متخصص مراجعه کنید. برای فتق بیضه ها ممکن است به کار گیری روش های دیگری توصیه شود.

اگر سوالی در زمینه فتق دارید می توانید در انتهای همین مقاله بخش نظرات آن را با دکتر نادر خواجه شاهزانیان متخصص جراحی عمومی مطرح کنید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
یک پاسخ
  1. سلام من فتق کشاله ران هرنی دارم و اوایل خیلی کوچک بود الان ۳ روزه درد داره اما در ظاهر سیاه یا قرمز نیست وقتی می ایستم بیشتر قابل دیدنه و فشار میدم دوباره برمیگرده بیرون و زیر دلم هم درد دارم آیا خطری داره و ممکنه روده ام رو سیاه کنه؟ در ضمن دارای یبوستم و وقتی اسهال هم باشم باید از دست کمک بگیرم تا خارج شه و برای دفع گاز معده هم باید از دست کمک بگیرم.ممنون میشم راهنماییم کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *